Hlavní obsah

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý standard 3G, který však stále ještě někteří tuzemští uživatelé využívají. Letos ale mobilní sítě třetí generace odejdou postupně do důchodu.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat,“ prohlásil ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund.

Podle něj operátoři musí postupně 3G vysílače vypínat, aby mohli rozšířit právě modernější standardy 4G a 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Většina uživatelů si této technologické změny ani nevšimne. Moderní telefony totiž dovedou automaticky přelaďovat mezi jednotlivými pásmy, takže když operátor místo 3G zapne v dané lokalitě 4G či 5G vysílač, jednoduše budou využívat modernější standard.

Zbývá jen pár dní. Některým lidem přestane fungovat internet v mobilu

Mobil

Vodafone bude první

Majitelé několik let starých smartphonů to ale tak jednoduché už mít nebudou. Zpravidla jde o přístroje vydané před rokem 2013. „Případné komplikace a snížení datových rychlostí mohou nastat pouze u připojení starších telefonů k internetu prostřednictvím mobilní sítě. Vesměs se ale jedná o modely telefonů starší více než 8 let, kterých je mezi občany ČR jen velmi málo,“ prohlásil Grund.

Kolika lidem takový přechod způsobí komplikace však on ani operátoři přesně nevyčíslili. Kdo chce telefonovat nebo psát SMS, starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává. V souvislosti se změnou nicméně lidé přijdou o 3G internet v mobilu.

Jako první přitom vypne už tento týden ve středu 3G signál v České republice Vodafone. Podle něj se tato změna dotkne pouze 1 % zákazníků. „Více jak 99 % zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už dnes fungují na rychlejší 4G LTE síti. Naopak výhody přinese vypnutí 3G brzy všem, kteří chtějí využívat mobilní internet, uvolněné frekvence totiž poslouží pro posílení novějších technologií 4G LTE a 5G,“ prohlásil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Vypínat 3G internet bude i O2. V Praze už v květnu

Mobil

Vypínat budou i další operátoři

A další operátoři rozhodně nebudou zahálet. Detailní plány na modernizaci sítě už zveřejnilo také O2, vypínání 3G signálu bude probíhat ve třech fázích. Jako první se odmlčí Praha, a to 31. května, ke 31. srpnu pak nebudou mobilní sítě třetí generace dostupné ve Zlínském a Olomouckém kraji. Ve všech zbylých lokalitách naší republiky je vypínání naplánováno na 30. listopadu.

„Zákazníky, kteří využívají k datování 3G, bude O2 o této změně informovat prostřednictvím SMS a e-mailů.  Většina zákazníků si však změny technologie ani nepovšimne. Jejich telefon při volání a přijímání i odesílání SMS automaticky přepne do 2G sítě. Pokud budou chtít zákaznici využívat rychlá mobilní data, stačí mít SIM kartu a mobilní telefon, které podporují 4G síť,“ prohlásila Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora.

Lidé si mohou snadno ověřit, zda jejich SIM karta či zařízení podporu 4G nabízí. V rámci O2 totiž stačí vytočit na svém mobilu kód *444*#.

Reklama

Související články

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám