Hlavní obsah

To nejlepší ze světa notebooků a tabletů. Microsoft láká na vlastní počítače

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Microsoft se proslavila především operačním systémem Windows, ale například i kancelářským balíkem Office. Americký podnik ale stále častěji fušuje do řemesla i výrobcům hardwaru. Před letošními Vánocemi se bude snažit zaujmout celou řadou zajímavých strojů.

Výkonný hybrid Surface Pro X od společnosti MicrosoftVideo: Archív výrobce

 
Článek

Microsoft se zaměřuje především na hybridní počítače, snaží se tedy spojit to nejlepší ze světa klasických notebooků a počítačových tabletů. To je i příklad špičkového modelu Surface Pro X, který na první pohled vypadá jako tablet.

Ve skutečnosti se s ním dá ale pracovat jako s plnohodnotným notebookem. Je to zásluha odnímatelné klávesnice, která slouží v podstatě také jako kryt ve chvíli, kdy zařízení nepoužíváte.

Budoucnost patří hybridním strojům, které nahradí notebook i tablet.

Novinka je zajímavá především tím, že se v jejich útrobách ukrývá ARM čip. Jde tedy o podobný procesor, jaký využívají v současnosti chytré telefony, přesto na zařízení běží operační systém Windows 10. Microsoft na procesoru již podruhé pracoval se společností Qualcomm, základem je tedy stejný čipset, který využívají nejvýkonnější smartphony na trhu.

Výkon by měl být tedy velmi slušný. Microsoft tvrdí, že nový procesor Microsoft SQ2 je aktuálně tím nejrychlejším čipem ve své třídě. Novinka se bude nabízet v různých konfiguracích, všechny modely nicméně nabídnou 13palcovou obrazovku, 16 GB operační paměti a výkonný čipset Microsoft SQ2. Lišit se tak budou barevným provedením a také velikostí paměti, úložiště totiž může dosahovat hodnoty 256 nebo 512 GB.

Kvůli použitému čipsetu případní zájemci musí počítat s tím, že tento stroj je schopný pracovat pouze s aplikacemi, které byly pro platformu ARM uzpůsobeny. Již nyní je ale k dispozici více než tisíc aplikací, například Microsoft 365, Microsoft Edge, Netflix či Spotify.

Levný tablet dostane posilu, Microsoft ukázal kompaktní notebook

Hardware

Sázka na atraktivní cenu

Ceny modelu Surface Pro X by měly startovat těsně pod hranicí 47 tisíc korun. V nabídce amerického softwarového gigantu nicméně nalezneme i citelně levnější stroje. Již nyní je například v obchodech možné zakoupit levný tablet Surface Go 2 za 13 490 Kč.

Jde také o hybrid, který se chlubí odnímatelnou klávesnicí. Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku.

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce. Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Surface Go 2

Na pulty obchodů se před Vánocemi chystá také novinka zvaná Surface Laptop Go, což je kompaktní laptop s 12,4palcovým dotykovým displejem. Surface Laptop Go je vybaven čtyřjádrovým procesorem Core i5 10. generace od Intelu, až 16 GB operační paměti a 256GB úložištěm. Vybrané konfigurace mohou disponovat také integrovanou čtečkou otisků prstů pro pohodlnější přihlašování. Výdrž baterie by se měla pohybovat až okolo 13 hodin, nechybí ani podpora rychlého nabíjení.

Novinka nabízí integrovanou HD webkameru a mikrofony se studiovou kvalitou, dále jsou k dispozici reproduktory Omnisonic s technologií Dolby Audio. Konektorová výbava čítá porty USB-A i USB-C, z bezdrátových standardů je k dispozici WiFi a Bluetooth. Cena tohoto modelu startuje na částce 17 990 Kč.

Představení levného přenosného počítače Surface Laptop GoVideo: Archív výrobce

Foto: archív výrobce

Surface Laptop Go

Hudba budoucnosti

Velmi zajímavě vypadá také novinka zvaná Surface Neo, u kterého však zatím není známá pořizovací cena ani přesné datum dostupnosti. Jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka. Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku.

V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům, se dvěma obrazovkami, patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, který bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Hybrid Microsoft Surface Neo láká na dva dotykové displejeVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Surface Neo

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft chce ovládnout svět sluchátek

Společnost Microsoft rozšířila svou nabídku o dvoje nová sluchátka, vedle malých bezdrátových pecek Surface Earbuds se zákazníky bude snažit zaujmout velkým...

Výběr článků

Načítám