Hlavní obsah

Rozdíly ve spotřebě PC jsou propastné

Dražší elektřina nutí řadu lidí přemýšlet nad tím, jak ušetřit. Velkými žrouty energie jsou i počítačové sestavy, obzvláště to platí o těch herních strojích. Volba vhodné sestavy přitom může ušetřit klidně i několik tisíc ročně.

Foto: archív výrobce

Apple iMac (2021)

Článek

Ať už používáte v domácnostech počítače na práci, či zábavu, více hodin strávených před obrazovkou se chtě nechtě musí projevit na ročním vyúčtování elektrické energie. Právě proto je vhodné se na spotřebu jednotlivých přístrojů zaměřit, v některých případech totiž mohou být rozdíly mezi náklady jednotlivých sestav propastné.

Běžná multimediální sestava je v dnešní době vybavena čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo 3 GHz, operační pamětí o velikosti 8 GB, 240GB SSD jednotkou či 1TB pevným diskem a samostatnou grafickou kartou. Taková sestava spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W, v zátěži to může být klidně i přes 100 W.

Vyšší výkon za příplatek

Dramaticky odlišná je však situace v případě herních stolních počítačů. U nich jsou totiž použity výrazně výkonnější součástky, aby jednotlivé tituly fungovaly plynuleji a nesekaly se. Kvůli tomu však může stoupnout spotřeba v zátěži klidně i na více než 300 W.

Při současných cenách elektřiny tak může vyjít provoz herní sestavy ročně klidně i o několik tisíc korun dráž. Platí to samozřejmě v případě, kdy takový stroj budeme používat každý den alespoň pět hodin.

Evropská komise chystá energetické štítky i pro mobily a tablety

Internet a PC

Ve výše popsaném případě jsme se však zaměřili pouze na spotřebu samotného počítače. K nákladům je však nutné připočítat i ty na spotřebu dalších připojených zařízení – především tedy monitoru. Tenké LCD panely si zpravidla vezmou ze zásuvky okolo 25 W, s rostoucí velikostí úhlopříčky ale spotřeba pochopitelně roste. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W.

U starých CRT monitorů, které kralovaly kancelářským stolům ještě před několika lety, není výjimkou spotřeba přesahující 100 W. A k tomuto číslu si je samozřejmě nutné připočítat ještě spotřebu samotné sestavy.

V případě, že máme připojeny reproduktory, tiskárnu či skener, stoupne toto číslo o několik desítek wattů. Například zmiňované reproduktory mohou zvýšit roční vyúčtování klidně i o několik stovek, a to i pokud je nepoužíváme. Příslušenství tak nenechávejte zapnuté zbytečně.

Notebooky jsou nejúspornější

V porovnání se stolními počítači jsou daleko úspornější notebooky. Je to dáno tím, že je u nich kladen daleko větší důraz na výdrž baterie, s čímž logicky souvisí i jejich spotřeba. V případě multimediálních strojů bývá spotřeba notebooků ve srovnání s jejich stolními konkurenty nižší klidně i o 30 až 50 W.

U herních laptopů ale klidně rozdíl může dělat i 100 W. A to je již na využívání opravdu poznat, rozdíl ve spotřebě může být ročně klidně i více než 3000 Kč.

Není proto divu, že některé součástky z notebooků se začínají montovat i do klasických sestav. Příkladem mohou být SSD jednotky, které pomalu vytlačují z moderních sestav klasické pevné disky.

Microsoft Surface Pro 8: napůl tablet, napůl notebook

Novinka od společnosti Microsoft pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 11. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K novince lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 13palcovou obrazovkou, podporuje chytrý stylus Surface Slim Pen 2. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení a dá se schovat přímo do základny s klávesnicí.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

V útrobách modelu Surface Pro 8 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core jedenácté generace. Na výběr je přitom z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu o desítky procent. Polepšit by si měla v otázce výkonu také integrovaná grafika.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 32 GB a úložný prostor až 1 TB. To vše se ukrývá v kompaktním těle s tloušťkou 9,3 mm a hmotností 891 g. V praxi se pohybuje výdrž bez problémů okolo 15 hodin. Nechybí ani slot pro SIM kartu pro příjem mobilního internetu.

  • Spotřeba v klidu: 32 W
  • Spotřeba v zátěži: 64 W
  • Cena: od 29 490 Kč

Acer Predator Orion 5000: herní dělo

Predator Orion 5000 patří k tomu nejlepšímu z nabídky Aceru, výkon tohoto modelu je opravdu nekompromisní, což ocení především hráči. Uvnitř totiž naleznou v nejvyšší konfiguraci špičkovou grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 3080.

Zběhlejší čtenáři tak patrně již tuší, že výkon sestavy bohatě stačí na hraní her ve vysokém rozlišení, a to velmi často i při nejlepších detailech. Stejně tak je ale možné na tomto stroji upravovat velké množství fotek či stříhat 4K video, síly má na to model Predator Orion 5000 dost.

Foto: archív výrobce

Acer Predator Orion 5000

Srdcem testovaného kousku je procesor Intel Core i7-11700K, který je možné relativně snadno přetaktovat. Tento čip nabízí šest jader a pracovní frekvenci až 4,9 GHz, v základu nicméně pracuje při taktu 2,5 GHz. Už příští měsíc by se měl navíc objevit na pultech obchodů ještě výkonnější model s čipem řady Core i9.

Vedle líbivého vzhledu, který je dán tvarem skříně i podsvícením, Predator Orion 5000 láká také na 32 GB operační paměti, rychlou 2TB SSD jednotku. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry WiFi a bluetooth. Testovaná sestava se standardně dodává s Windows 10, ale zdarma je možné přejít na Windows 11.

  • Spotřeba v klidu: 110 W
  • Spotřeba v zátěži: 328 W
  • Cena: 74 990 Kč

Raspberry Pi 4: cena hraje prim

Typickým zástupcem levných a úsporných počítačů je Raspberry Pi, který je aktuálně k mání již ve čtvrté generaci. Výrobce stejně jako u předchůdců podřídil vše co nejnižší ceně, tato malá zelená destička se tak v základu prodává dokonce bez počítačové skříně.

Proti předchůdci má model Raspberry Pi 4 citelně více výkonu, může se podle výrobce měřit s klasickými stolními sestavami. Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát. Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Na výběr jsou čtyři různá provedení, která se od sebe liší především kapacitou operační paměti. Základní model za 950 Kč nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 1200 Kč, 4GB na 1540 Kč a konečně 8GB na 2200 Kč.

  • Spotřeba v klidu: 4 W
  • Spotřeba v zátěži: 9 W
  • Cena: 950 Kč (základní verze)

Apple iMac: design a elegance

Apple iMac spadá do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Apple iMac se prodává v různých verzích, které se od sebe liší kromě výkonu také velikostí displeje. Úplně nový je základní model s 24palcovou obrazovkou, který má v útrobách po vzoru macbooků úsporný čip Apple M1, který staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jak ukázaly naše testy, ten je citelně úspornější.

Foto: archiv výrobce

Apple iMac (2021)

Foto: archív výrobce

Apple iMac

V základu menšího ze sourozenců, kterého mimochodem poznáte na první pohled podle pastelových barev a extrémně tenkého profilu, je 8 GB operační paměti a 256GB úložiště. Nejlepší verze ale může mít až 16 GB paměti a 2TB úložiště.

27palcová verze s čipy od Intelu se chlubí 5K obrazovkou – přesné rozlišení je 5120 x 2880 obrazových bodů. Případní zájemci mají na výběr mezi Intel Core i5 a Core i7, na přání je možné stroj osadit klidně i nejvýkonnějším čipem Core i9. Sestava přitom je osazena až 128 GB operační paměti, v základu se však počítá pouze s 8 GB. Nabídka operačních pamětí a úložišť je stejná jako v případě menšího provedení.

  • Spotřeba v klidu: 43 W (24“); 71 W (27“)
  • Spotřeba v zátěži: 84 W (24“); 260 W (27“)
  • Cena: od 37 990 Kč (24“); 54 990 Kč (27“)

Gigabyte G5 KC: hraní i na cestách

Notebook Gigabyte G5 KC vypadá na první pohled jako obyčejný laptop, ve skutečnosti jde ale o solidně vybavenou herní mašinu. Je vybaven 15,6palcovým displejem, který staví na technologii IPS a nabízí rozlišení Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Výhodou tohoto panelu je rychlá obnovovací frekvence 144 Hz, což je především při hraní akčních stříleček opravdu poznat. Monitor nabízí v praxi bezchybné pozorovací úhly, dobré barevné podání a zároveň i rovnoměrné podsvícení. V nabídce je navíc i dražší 240Hz verze.

Foto: mif, Novinky

Gigabyte G5 KC

Foto: mif, Novinky

Víko notebooku je z plastu.

Lákadlem je grafická karta Nvidia GeForce RTX 3060, která je díky dobrému poměru cena/výkon nejčastější volbou hráčů. V praxi stačí bohatě i na moderní tituly při maximálních detailech.

Srdcem testovaného stroje je šestijádrový procesor Intel Core i5-10500H, který nabídne základní takt 2,5 GHz, respektive 4,5 GHz v turbo režimu. Je pravda, že na pultech obchodů jsou již čipy 11. a 12. generace, stroje s nimi ale vycházejí o něco dráž. Hráči přitom žádný dramatický rozdíl mezi jednotlivými generacemi nepoznají.

Stroj dostal do vínku dále 16 GB operační paměti typu DDR4 a 512GB SSD jednotku standardu M.2 PCIe. V útrobách notebooku se nicméně ukrývá ještě jeden volný M.2 slot, a dokonce i prostor pro vložení SATA disku. Laptop tak v případě potřeby můžete snadno vybavit dvěma dalšími disky. Laptop se standardně dodává s Windows 10, ale zdarma je možné přejít na Windows 11.

  • Spotřeba v klidu: 55 W
  • Spotřeba v zátěži: 165 W
  • Cena: 29 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zrychlujeme staré PC a notebooky

Celá řada lidí našla pod vánočním stromkem nový počítač či notebook. Pokud jste takové štěstí neměli, nemusíte zoufat. I starší stroje, které má většina z nás...

Jde to i bez kabelů. Jaká sluchátka vybrat?

Bezdrátových sluchátek je na trhu jako máku. Lidé mohou vybírat ze stovek různých modelů. Zatímco některé se hodí na poslech hudby, jiné učarují náruživým...

Na ohebné displeje lákají PC i mobily

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Postupně je ale tato technologie používána také...

Výběr článků

Načítám