Hlavní obsah

Na ohebné displeje lákají PC i mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Postupně je ale tato technologie používána také u přenosných počítačů, nejnovější želízko v ohni představila společnost Asus.

Asus Zenbook 17 Fold OLEDVideo: archív výrobce

 
Článek

Novinka se jmenuje Zenbook 17 Fold OLED a jde o první 17,3palcový skládací notebook, který dovede díky skládací konstrukci nahradit i stolní PC a tablet.

V základu je možné využít velký 17,3palcový dotykový displej s poměrem stran 4:3 a s rozlišením 2,5K. K takto velkému monitoru je pak možné připojit bezdrátovou klávesnici s touchpadem, díky čemuž se přístroj promění v plnohodnotné stolní PC. Bez klávesnice může fungovat díky dotykovému displeji jako velký tablet.

Asus zkřížil tablet, notebook i stolní PC. Díky ohebné obrazovce

Hardware

Zároveň je ale možné obrazovku v polovině přelomit jako list papíru, v tomto režimu uživatel získá dva spojené 12,5palcové displeje s poměrem stran 3:2 a s rozlišením 1920 × 1280 pixelů. Díky virtuální klávesnici pak Zenbook 17 Fold OLED poslouží jako klasický notebook. Ve složeném stavu je navíc velká dotyková obrazovka chráněna na cestách proti poškození.

Na pultech obchodů by se Zenbook 17 Fold OLED měl objevit ve druhé polovině letošního roku, prodejní cena zatím nebyla upřesněna. Konkurenční společnost Lenovo nabízí podobný koncept s 13,3palcovým displejem za 80 000 Kč.

Foto: mif, Novinky

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Foto: archív výrobce

Zenbook 17 Fold OLED

Dva různé koncepty

Velkým průkopníkem skládacích zařízení s ohebnou konstrukcí je jihokorejský Samsung, který v loňském roce představil již třetí generaci svých prémiových skládacích smartphonů. Obě novinky přitom krásně ukazují, jak jsou možnosti využití ohebných panelů rozmanité, každý z přístrojů totiž cílí na úplně jinou skupinu zákazníků.

Z Flip3 je s cenou 26 990 Kč tou menší z představených novinek. V praxi skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Flip3.Video: Novinky

Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Trojkový flip se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Obávat se nemusíte ani toho, že byste jej museli neustále otevírat a zavírat. Proti předchůdci má totiž trojka daleko větší informační displej, který dovede zobrazit všechny důležité informace, a to včetně předpovědi počasí.

Smartphony s ohebnými displeji jsou fenomén. Jak je to ale s opravami?

Mobil

Nahradí i tablet

Galaxy Z Fold3 je z obou novinek dražší. S cenou 46 990 Kč cílí na úplně jinou skupinu uživatelů. Ve složeném stavu vypadá téměř jako obyčejný smartphone, má však užší obrazovku a baculatější tělo. Je to dáno tím, že se může snadno rozložit, díky čemuž zpřístupníte větší dotykový panel uvnitř. V podstatě tak máte hybrida mezi klasickým mobilem a počítačovým tabletem.

Větší obrazovku je možné v praxi velmi dobře využít k vyšší produktivitě, kdy velký 7,6palcový displej využijete k zobrazení více aplikací najednou. Perfektně také na této obrazovce vypadají hry, a to nejen díky 120Hz obnovovací frekvenci. V praxi totiž vidíte daleko větší herní plochu, než jinak bývá u smartphonů s tradiční konstrukcí běžné.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Fold3.Video: Novinky

Pro úplnost dodejme, že vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, je tedy skutečně zhruba stejně velký jako u běžných smartphonů. Pro běžnou práci je tak více než dostatečný.

V únoru se začal prodávat také konkurenční model Huawei P50 Pocket, který sází na podobný koncept jako Z Flip3. Případní zájemci za něj zaplatí 34 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Huawei P50 Pocket

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám