Hlavní obsah

Čeká se příchod nových top modelů. Prémiové smartphony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Výrazně ušetřit je možné nyní při nákupu nového chytrého telefonu. Tuzemští obchodníci se totiž již pomalu připravují na příchod nových modelů, které by si měly odbýt premiéru už krátce po prázdninách.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Před koncem roku, tedy v lukrativní vánoční sezoně, se bude snažit zaujmout novými modely celá řada předních výrobců. Už během srpna se například ukáže nový chytrý telefon od společnosti Samsung, který bude patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání.

V září si pak odbydou tradičně premiéru nové iPhony od Applu. Stejně jako v loňském roce by se měly ukázat hned tři nové modely.

Nový phablet od Samsungu se ukáže na začátku srpna

Mobil

Největší evropský veletrh

S příchodem nového školního roku se v sousedním Německu bude navíc konat největší evropský veletrh spotřební elektroniky IFA. I když bude letos značně omezený kvůli koronavirovým opatřením, k vidění by měly být desítky dalších přístrojů. O novinky tedy nebude v předvánočním období rozhodně nouze.

A právě na tom mohou vydělat lidé, kteří pokukují po nějakém smartphonu již nyní. Aktuálně nabízené modely totiž zlevnily klidně o několik tisíc korun. Platí to především pro prémiové modely, které se v době své premiéry nabízely klidně i za více než 20 000 korun. U nich je možné nyní ušetřit klidně i několik tisíc.

Ve vyšší střední třídě, tedy u telefonů za částky okolo 10 000 korun, je možné také na slevy narazit. Ale rozhodně nejsou tak výrazné jako u prémiových modelů, které naleznete i v tomto přehledu.

Zlevňovalo se také u levnějších přístrojů, u nich se ale slevy pohybují v řádech stokorun. Na výjimky je možné narazit spíše výjimečně.

Lidé si budou muset vyměnit mobil, Vodafone vypne 3G sítě příští rok

Mobil

Na co dávat pozor?

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Myslet je vhodné také na to, že nižší cena se však automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Samsung Galaxy Note10 a Note10+: na práci i zábavu

Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce a s rozlišením full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz. Galaxy Note 10+ má totiž k dispozici 12 GB operační paměti, 256GB nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note10

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách telefonů se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta. Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutími zformátovat a nasdílet zápis z jednání nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

  • Cena v květnu: 22 999 Kč (Note10); 28 999 Kč (Note10+)
  • Cena v červenci: 17 265 Kč (Note10); 19 890 Kč (Note10+)

Huawei P40 Pro: nejlepší fotomobil

Tím nejzajímavějším je u modelu Huawei P40 Pro sestava fotoaparátů, kterou výrobce nazývá Ultra Vision Leica Quad Camera. Na zadní straně nalezneme hlavní 50Mpx senzor, ten se chlubí optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Také další technické parametry rozhodně novinku nijak nezahanbují, řeč je především o vysokém výkonu a špičkovém OLED displeji s úhlopříčkou 6,58”.

Případní zájemci se však musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli americkým sankcím totiž Huawei u svých nových přístrojů od loňského května nesmí používat některé programy. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

  • Cena v květnu: 25 990 Kč
  • Cena v červenci: 21 570 Kč

Sony Xperia 1: láká na 4K displej

Hlavní předností jedničky je obrazovka. Přístroj totiž jako první na světě používá 4K OLED obrazovku s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce. Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos.

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Další předností Xperie 1 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent 35 mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, například automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

  • Cena v květnu: 21 790 Kč
  • Cena v červenci: 17 990 Kč

Asus ROG Phone II: zacíleno na hráče

Vysoký výkon má být jedním z největších lákadel druhé generace herního mobilu od společnosti Asus. Smartphone je vybaven čipsetem Snapdragon 855+, který patří k těm nejrychlejším na světě. Letos by se však na pultech obchodů měla objevit ještě výkonnější varianta.

Telefon nabízí osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra Kryo 485 taktovaného na 2,96 GHz, tří podpůrných jader Cortex A76 s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader Cortex-A55 taktovaných na 1,8 GHz.

Foto: archív výrobce

ROG Phone II

ROG Phone II nabídne 6,6palcový OLED displej s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz. Díky tomu by měl být obraz krásně plynulý i při hraní akčních her. Samozřejmostí je rychlá odezva 1 ms či podpora standardu HDR10, který by měl zajistit dobré barevné podání kontrastně náročných scén.

Stroj od společnosti Asus nabízí hned tři fotoaparáty. Vepředu se pyšní 24MPx selfie kamerou, vzadu je pak duální optika. Konkrétně se jedná o hlavní 48MPx senzor, který je doplněn o 13MPx širokoúhlou kameru.

Případní zájemci se mohou těšit opět na hromadu volitelného příslušenství, díky kterému dovede zařízení zastat funkci kapesní i televizní konzole.

  • Cena v květnu: 23 990 Kč
  • Cena v červenci: 17 690 Kč

Xiaomi Mi Note 10: poprvé se 108 megapixely

V útrobách přístroje se ukrývá procesor Snapdragon 730G od společnosti Qualcomm. Jeho osm jader je rozděleno na dvě skupiny, dvě jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a další dvě pak při taktu 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj také 8 GB operační paměti a 256GB úložiště, respektive 6 GB paměti a 128GB úložiště v případě základního provedení. Přístroj nabízí dále 6,47palcový Super AMOLED displej s rozlišením full HD+.

Tím nejzajímavějším jsou u tohoto telefonu nicméně fotoaparáty – na zadní straně má totiž hned pět objektivů a šestý je pak ještě vepředu. Jde navíc o úplně první mobil se 108megapixelovým senzorem, který dovede skládat v nižším rozlišení čtyři pixely do jednoho pro zachycení více detailů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Sestava dalších objektivů je následující: úplně nahoře je 5Mpx teleobjektiv s desetinásobným hybridním zoomem (125 mm). Ten je doplněn o další teleobjektiv, který však má již rozlišení 12 MPx a nabízí dvojnásobný optický zoom (50 mm).

Čtvrtým v pořadí – po 108MPx snímači – je 20MPx ultraširokoúhlá kamera s ohniskovou vzdáleností 13 mm. Tato kamera má úhel záběru 117°, což je v praxi širší pohled než v případě celé řady akčních kamer. Pátým v řadě je miniaturní objektiv úplně dole, který s rozlišením 2 MPx zachycuje makro snímky.

  • Cena v květnu: 12 990 Kč
  • Cena v červenci: 10 650 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Od července mohou tuzemští zákazníci operátora O2 využívat v Praze a Kolíně rychlý 5G internet. Sítě páté generace ale v současnosti podporují jen některé...

Výběr článků

Načítám