Hlavní obsah

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od července mohou tuzemští zákazníci operátora O2 využívat v Praze a Kolíně rychlý 5G internet. Sítě páté generace ale v současnosti podporují jen některé telefony, tím nejlevnějším je aktuálně Poco F2 Pro od čínské společnosti Xiaomi. Případní zájemci za něj zaplatí 12 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Poco F2 Pro

Článek

5G připojení přitom není jediným lákadlem tohoto modelu, navzdory příznivé cenovce patří tato novinka mezi extrémně výkonné smartphony. V útrobách modelu Poco F2 Pro totiž tepe špičkový procesor Snapdragon 865 od společnosti Qualcomm, který je označován za nejvýkonnější mobilní čipset současnosti.

Přístroj nabízí displej s úhlopříčkou 6,67 palce a rozlišením Full HD+ (2400 x 1080 pixelů). Zajímavé je i to, že čelní stranu nehyzdí žádný fotoaparát, 20MPx kamera pro selfie se vysouvá z horní strany jen ve chvíli, kdy je potřeba.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Poco F2 Pro

Na zadní straně pak nalezneme čtyři objektivy, hlavní 64Mpx snímač Sony IMX 686 doplňuje 13Mpx širokoúhlý senzor s úhlem záběru 123° a 5Mpx makro kamera pro záběry už ze vzdálenosti tři centimetry. Čtvrtým v pořadí je pak dvoumegapixelový asistent hloubky ostrosti.

Poco F2 Pro je aktuálně nejlevnějším 5G telefonem na trhu. Ještě před koncem roku by se nicméně na pultech tuzemských přístrojů měly objevit smartphony, které budou schopné přijímat mobilní sítě páté generace a nebudou stát více než 10 tisíc korun.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

5G internet v Česku

Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabízí zatím jako jediný tuzemský operátor rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech. I proto nebude síť sloužit pouze pro připojení mobilů, ale využití nalezne také v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.

O2 spouští v Praze a Kolíně 5G síť.Video: Novinky

Surfovat na nejrychlejší síti mohou všichni zákazníci neomezených tarifů NEO Zlatý a Platinový a také tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Nabídka za jednu korunu se jmenuje „Balíček 5G na zkoušku“, zákazníci si mohou tuto službu aktivovat v on-line samoobsluze.

Lidé mohou 5G internet od O2 využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. Ještě během léta se bude pokrytí signálem rozšiřovat. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám