Hlavní obsah

Vlk se nažral a koza zůstala celá? Odchod Wargamingu z Ruska budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Herní studio Wargaming, které stojí za populárním titulem World of Tanks, se tento týden odhodlalo odejít z ruského a běloruského trhu kvůli probíhající válce na Ukrajině. Hráče to ale rozdělilo na dva nesmiřitelné tábory – zatímco jedni krok společnosti vítají, druzí poukazují na to, že prostřednictvím dceřiné společnosti mohou Wargamingu dál téct z Ruska peníze.

Ukázka ze hry World of TanksVideo: archív tvůrců

 
Článek

Až do odchodu z ruského a běloruského trhu bylo totiž součástí Wargamingu také herní studio Lesta, a to již od roku 2011. Společnost Lesta se tento týden od Wargamingu oficiálně oddělila a přebírá v obou zemích obě aktivity své firemní matky, a to včetně služeb a serverů, na kterých běží jednotlivé hry.

Wargaming se dušuje, že s okupantskými zeměmi zcela končí a že se společností Lesta již nemá nic společného. Hráči ale na sociálních sítích a diskuzních fórech hojně upozorňují, že herní gigant může prostřednictvím ruské dceřinky dál získávat ruské peníze.

Rusové přišli o tanky, běloruští vývojáři jim sebrali oblíbenou hru

Hry a herní systémy

Různé scénáře

Lesta totiž může i nadále provozovat herní servery, a to včetně jednotlivých titulů studia Wargaming. Kromě hitu World of Tanks, který jen v Rusku hraje více než 37,2 milionu lidí, je řeč například o hrách World of Warplanes, World of Warships či Master of Orion.

Další skupina hráčů ale správně poukazuje na fakt, že hry od Wargamingu je možné hrát pouze v režimu on-line. A ten se neobejde bez podpory a pravidelných aktualizací. Pokud tedy Wargaming skutečně ruský trh opustil, měli by tamní hráči skutečně o své oblíbené tituly postupně přijít.

Foto: archív tvůrců

World of Tanks

Možný je také scénář, kdy se vlastně jednotlivé hry rozdělí na dvě. Tedy že na Západě bude vývoj World of Tanks a dalších titulů probíhat pod taktovkou Wargamingu, zatímco v Rusku a Bělorusku se bude snažit posouvat hru dál čistě společnost Lesta.

Kde je vlastně pravda, se ale ukáže až v nadcházejících měsících.

Sluší se nicméně zdůraznit, že ruští hráči se mohou připojit i na zahraniční servery, stačí využít VPN, tedy službu poskytující internetové připojení přes virtuální privátní síť. Pomocí té se Rusové již běžně připojují například k sociálním sítím Facebook a Twitter, které jsou v Rusku oficiálně zablokovány.

Hra World of Tanks patří v současnosti mezi nejpopulárnější on-line hry na světě. Vyhrála čtyři ocenění Golden Joystick a chlubí se dvěma Guinnessovými světovými rekordy.

První verze hry World of Tanks byla vydána před deseti lety

Hry a herní systémy

Zakladatel na svou vlast zanevřel

Wargaming založil Viktor Kislyjev v roce 1998 v Bělorusku. V roce 2011 se ale rozhodl přesunout sídlo své společnosti na Kypr a zároveň založit centrálu známou jako Wargaming Europe v Paříži, už tehdy se noviny plnily titulky o tom, že Kislyjev na svou zemi zanevřel a že směruje svou společnost k Západu.

V současnosti má Wargaming pobočku i na Ukrajině, v Kyjevě zaměstnává více než 550 lidí.

Nevraživost proti své domovině a Rusku se u Kislyjeva potvrdila už krátce po začátku války na Ukrajině. Tehdy kreativní ředitel World of Tanks Sergej Burkatovskij podpořil na sociálních sítích vpád ruských ozbrojených sil na Ukrajinu. Následoval jeho okamžitý vyhazov.

„Sergej Burkatovskij vyjádřil na sociálních sítích svůj osobní názor, který kategoricky neodráží postoj společnosti. Byl propuštěn a ve společnosti již nepracuje,“ uvedli tehdy zástupci Wargamingu v prohlášení. Následně společnost věnovala jeden milion dolarů ukrajinskému Červenému kříži.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry World of Tanks

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám