Hlavní obsah

Je to miliardový byznys. Odchod z Ruska bude bolet Moskvu i herní firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Z Ruska se kvůli vpádu ozbrojených sil na Ukrajinu stáhla v tomto měsíci celá řada předních herních společností. To není problém jen pro desítky milionů ruských hráčů, ale také pro odcházející společnosti. Ruský herní trh má totiž hodnotu desítek miliard korun, jak upozornil server Games Industry.

Trailer ke hře GTA 5Video: Rockstar Games

 
Článek

Z Ruska se stáhly společnosti Microsoft, Nintendo, Sony, Take-Two Interactive, Ubisoft, Electronic Arts, Activision Blizzard, Epic Games, CD Projekt, Bloober Team, Supercell, Niantic či například CI Games. To jsou tvůrci těch nejpopulárnějších her současnosti.

Všechny tyto společnosti přijdou o všechny zisky z prodaných her, služeb a souvisejících produktů. Analytická společnost odhadla, že ruský herní trh měl v minulém roce hodnotu 3,4 miliardy dolarů (76,36 miliardy Kč). To jinými slovy znamená, že na Rusko připadá 6 % z celého herního trhu, Rusko je 15. největším herním trhem na světě, uvedli analytici z Newzoo.

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Hry a herní systémy

Desítky milionů hráčů

Odchod z Ruska nebude bolet jen společnosti, které přijdou o nemalé procento příjmů, ale pochopitelně také ruské hráče. Ti totiž přijdou o drtivou většinu svých oblíbených titulů.

Hry jsou přitom v Rusku oblíbenou kratochvílí, podle dat analytické společnosti 42matters hraje 70 milionů z celkového počtu 146 milionů obyvatel země. Podle odhadů Newzoo je v Rusku dokonce 80 milionů aktivních hráčů.

Podporujete zabíjení ukrajinských žen a dětí, obvinil Zelenskyj Microsoft a další technologické firmy

Software

Tvůrci nejpopulárnější videohry na světě Grand Theft Auto 5 prozradili, že Rusko je z pohledu aktivních hráčů a investic třetí největší zemí – společnost Take-Two Interactive přijde tedy o nezanedbatelné množství příjmů, hráči o svůj koníček.

Z Ruska se kvůli rozpoutání války na Ukrajině stáhly také další velké technologické společnosti – například Apple, IBM, Samsung, Dell, Nokia, Epson, Eset, Avast či Panasonic.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám