Hlavní obsah

Gamescom 2019: Chce změnit herní svět. Hideo Kojima plánuje s Death Stranding velkolepý návrat

Novinky, David Ryneš

Nový titul od japonského vývojáře Hidea Kojimy je fascinující svou tajemností a zároveň příběhem, který se už od oznámení hráči snaží rozlousknout. Tvůrce je totiž znám tím, že si s hráči rád hraje a zároveň s každým svým titulem posouvá hranice herního média kupředu. S Death Stranding tomu nebude jinak. V rámci veletrhu Gamescom se podělil o další zajímavé informace.

Upoutávka na hru Death StrandingVideo: Kojima Productions

 
Článek

V Death Stranding se hráči ujmou role Sama "Portera" Bridgese. Tomu propůjčil hlas i podobu Norman Reedus, kterého mohou znát fanoušci seriálu Walking Dead jako postavu Daryla Dixona. Sam pracuje coby poslíček ve firmě Bridges, která musí po dosud neznámých událostech zvaných Death Stranding propojit jednotlivé státy v Americe. Právě ono propojení má hrát ve hře primární roli, protože díky dosud neodhaleným herním mechanikám by se měli propojovat všichni hráči na světě, dokud nevytvoří obří síť propojení.

S podobnou tematikou si vývojář hrál už v on-line režimu pátého Metal Gear Solidu s podtitulem Phantom Pain. V něm si mohli hráči odemknout tajný konec, ale museli všichni společně zneškodnit nukleární hlavice. Nyní se tak očekává podobná mechanika, ale v rámci regionu, ve kterém budou hráči hrát.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Death Stranding

Tamní svět je po události Death Stranding zpustošen a okupují jej tzv. B.T. neboli Beached Things (vyplavené věci), které přišly z druhé strany. Podle doposud nepotvrzených teorií by druhou stranou mělo být Peklo. B.T. jsou pro všechny obyvatele smrtelně nebezpečné, a aby je mohli vůbec zpozorovat, musí využívat speciálně narozená novorozeňata zvaná B.B. - Bridged Babies (propojené plody) v přenosných inkubátorech, se kterými se propojí. Beached Things nejsou jedinou hrozbou, které na Sama při plnění donášek čekají, ale jsou tu také teroristé zvaní Homo Ludens. Ti si libují v chaosu, mají speciální schopnosti a chtějí zabránit tomu, aby se svět znovu postavil na nohy.

V Death Stranding smrt neznamená konec a hráč bude mít možnost jí utéct.

Sam však nebude na svůj úkol sám a bude mu pomáhat vyloženě ansámbl zajímavých postav, kterým propůjčily podobu známé osobnosti. Bude tu tajemná Mama, která se nemůže hnout z místa, protože je skrze pupeční šňůru spojená se svou dcerou, která je na oné druhé straně. Další ze spojeneckých postav tu je například tzv. Deadman, kterému propůjčil svou podobu uznávaný režisér Guillermo del Toro. Zajímavou postavou je také Heartman, který ve skutečném světě žije vždy pouhých 21 minut a poté si vyvolá klinickou smrt, aby navštívil druhou stranu. Poté se automaticky resuscituje, prožije svých 21 minut a opět šup na výlet do záhrobí.

Představení postavy Heartman z Death StrandingVideo: Kojima Productions

Protivníci na tom jsou stejně. Například Higgs – muž se zlatou maskou. Toho ztvárnil populární herec a hlavně dabér Troy Baker. Higgs coby člen teroristické organizace Homo Ludens bude hráči neustále házet klacky pod nohy. Fanoušky seriálového Hannibala a severských filmů potěší tajemný Cliff, kterému propůjčil svou podobu dánský herec Mads Mikkelsen. S největší pravděpodobností bude Cliff nahánět Sama, když se ocitne na druhé straně. V Death Stranding smrt neznamená konec a hráč bude mít možnost jí utéct.

Co se týká hratelnosti, tak Death Stranding by mělo nabídnout neuvěřitelnou volnost pohybu po světě. Pokud něco vidíte v dáli, tak víte, že se tam dostanete. Obří hory zdoláte za pomoci různého vybavení, ať už vylepšeného žebříku, nebo šplhacího lana. Během prozkoumávání okolního světa a jeho propojování přijde vhod futuristická motorka, samozřejmě zajímavý arzenál, ale nejhodnotnější bude vztah s novorozeňátkem B.B.

Upoutávka na hru Death Stranding (2)Video: Kojima Productions

Tvůrce počítá s tím, že si hráč bude muset s dítětem vytvořit pouto, a pokud jej vystaví stresové situaci například pádem z výšky, tak jej bude muset uklidnit. To je zpracované správně po Kojimovsku. Hráč vezme herní ovladač a stejným pohybem jako lidé uklidňují své ratolesti bude uklidňovat to virtuální. Bude-li s ním zběsile třást, tak se dítě naštve, případně ještě více vystresuje. Lze si tak lehce představit situaci ve hře, kdy po hráči půjdou tajemné Beached Things, ale hráč je neuvidí, protože dítě bylo vystaveno nějakému stresu při zběsilém úprku před nimi.

Svou funkci bude mít dokonce i močení. Hráč bude mít možnost vyprázdnit se a podle dosavadních informací, pokud tuto potřebu vykoná skupina hráčů na stejném místě, vyroste tam například houba. Její funkce je ale zatím neznámá. Vyměšování půjde údajně použít nějakým způsobem jako zbraň.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Death Stranding

Z Death Stranding se tak klube jeden z nejambicióznějších herních projektů vůbec. Sám tvůrce, a dokonce i lidé, kteří měli šanci vidět z titulu více, se nechali slyšet, že nic takového ještě neviděli. Žánrově hru také nelze nikterak zaškatulkovat a samotný Hideo Kojima říká, že se jedná o úplně nový žánr, který kombinuje akční hru s tzv. společenským systémem propojení.

Jedno je jisté. Určitě potěší česká lokalizace formou textů a titulků, aby se hráči mohli v celém tom příběhu několika světů, tajemných postav a nevysvětlitelných jevů dobře orientovat. Death Stranding vyjde 8. listopadu exkluzivně pro konzoli PlayStation 4.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám