Hlavní obsah

Fortnite chybí na iPhonech a iPadech přes rok, brzy se to ale má změnit

Novinky, abr

V polovině srpna loňského roku se rozhořel spor mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games. Výsledkem toho je, že si majitelé iPhonů a iPadů nemohou zahrát Fortnite, jednu z nejpopulárnějších her současnosti. Brzy by se to ale mohlo změnit.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Celý spor se týká poplatků, proti kterým vedení Epic Games protestuje. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fortnite.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google z toho vyvázl vcelku snadno, neboť na Androidu je možné Fortnite snadno nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, v případě platformy iOS to tak snadné není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Apple po zásahu úřadů v Japonsku nabídl další ústupky v obchodě App Store

Internet a PC

Apple nicméně před pár dny oznámil svůj plán, že dovolí vývojářům přijímat platby mimo App Store, což je pro fanoušky Epic Games jednoznačná výhra, jak upozornil server ESTNN. V podstatě to tedy znamená, že by se Fortnite mohl v dohledné době na iPhony a iPady opět vrátit. Kdy přesně se tak stane, ale zatím není jasné.

Jisté je nicméně to, že tlak na Apple je v poslední době velmi vysoký. Antimonopolní snahy se totiž z USA, kde soud původně vypukl, přelily postupně i na další kontinenty. Důrazné kroky proti poplatkům a nastaveným pravidlům jsou patrné od úřadů v Japonsku i Jižní Koreji.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám