Hlavní obsah

Dařilo se i Němcům. Tamní trh s videohrami díky pandemii vzrostl o třetinu

– Berlín

Celková hodnota německého trhu s videohrami se v loňském roce zvýšila o 32 procent na zhruba 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč), poptávku podpořila pandemie covidu-19. Vyplývá to ze zprávy svazu německého herního průmyslu. Údaje zahrnují kromě videoher také hardwarová příslušenství.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Mimořádně silný růst v oblasti her ukazuje, jak byly hry v koronavirovém roce 2020 důležité. Spojily miliony lidí, hráčům a hráčkám přes omezené příležitosti pro cestování umožnily objevovat nové světy nebo se prostě navzdory pandemii staraly o dobrou zábavu,” uvedl šéf svazu Felix Falk.

Tržby z prodeje herního hardwaru, například konzolí, loni v Německu vzrostly o 26 procent na zhruba 3,2 miliardy eur. Za samotné hry, nákupy v hrách a herní předplatné a služby pak Němci utratili zhruba 5,2 miliardy eur, což představuje nárůst o 36 procent.

Zájem o videohry dramaticky narostl. Díky koronaviru

Hry a herní systémy

Dařilo se i českým tvůrcům

Vývoj počítačových her je jedním z mála oborů, který nepoznamenala pandemie koronaviru ani v Česku. Pro více než dvě třetiny českých firem, které se zabývají vývojem počítačových her a animací, byl dokonce rok 2020 lepší než rok 2019. Zaznamenaly větší zájem o své produkty a měly i vyšší tržby. Vyplývá to z průzkumu platformy Creatoola.

Například pro české studio Bohemia Interactive byl loňský rok podle všech klíčových výkonnostních ukazatelů tím druhým nejúspěšnějším od založení studia v roce 1999. Tržby loni oproti roku 2019 vzrostly o desetinu, ukazatel EBITDA se meziročně zvýšil téměř o třetinu. Prodeje her táhly zejména tituly Arma 3 a DayZ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám