Hlavní obsah

Z čeho budou stavět počítače? Největší výrobce CPU se stahuje z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Společnost Intel, která je největším výrobcem procesorů na světě, se rozhodla kvůli válce na Ukrajině definitivně opustit ruský trh. Už zkraje března přitom Intel přestal dodávat na ruský a běloruský trh v souvislosti s uvalenými sankcemi své produkty.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky nových produktů od Intelu do Ruska byly zastaveny již 3. března. Americký výrobce však v zemi i nadále částečně fungoval, nabízel zákazníkům například podporu svých produktů. Zlom nastal až v tomto týdnu.

„S okamžitou platností jsme pozastavili veškeré obchodní operace v Rusku,“ stojí v prohlášení Intelu. K tomuto rozhodnutí vedení společnosti došlo poté, co svět obletěly snímky masakru civilistů v ukrajinské Buči, ze kterého jsou obviňováni ruští vojáci.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

O 1200 ruských zaměstnanců se postarají

Zástupci společnosti slíbili, že se „postarají o 1200 zaměstnanců v Rusku“. Zda jim bude vyplácen i nadále plat či zda měli na mysli jinou formu podpory, se v prohlášení neuvádí.

Portfoliu společnosti Intel vévodí především procesory, v nabídce podniku nicméně nalezneme i další klíčové součástky pro stavbu počítačových systémů – například čipové sady základních desek a disky.

Rozhodnutí o definitivním stažení z Ruska tak výrazně zkomplikuje život nejen běžným uživatelům, ale také firmám – nebude totiž z čeho stavět domácí počítače, firemní servery, ale ani notebooky. Rusové sice budou moci následující měsíce používat hardware, který již mají k dispozici, ale po jeho rozbití jej nebudou mít čím nahradit.

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Hry a herní systémy

K podobnému kroku se totiž již dříve odhodlala také konkurenční společnost AMD, která je druhým velkým hráčem na trhu s procesory, čipovými sadami a grafickými kartami. Také produkty tohoto podniku tedy již v Rusku nejsou k mání.

Intel má na globálním trhu s procesory aktuálně podíl 64,1 %, AMD mělo v minulém čtvrtletí 35,6 %. Na zbylé výrobce tedy vychází pouze 0,3 % trhu.

Odešli i další, řada firem ale zůstává

Rusko opustila již celá řada technologických společností, patří mezi ně například Microsoft, Sony, Nintendo, Epic Games či EA.

Naopak celá řada technologických společností v Rusku i nadále zůstává – mezi ty známější patří Lenovo, Acer, Asus, Huawei, Tencent či Xiaomi. Tyto podniky nicméně nebudou moci na ruském trhu dodávat žádné produkty, které budou obsahovat technologie Intelu. A pochopitelně také AMD.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám