Hlavní obsah

Z čeho budou stavět počítače? Největší výrobce CPU se stahuje z Ruska

Moskva

Společnost Intel, která je největším výrobcem procesorů na světě, se rozhodla kvůli válce na Ukrajině definitivně opustit ruský trh. Už zkraje března přitom Intel přestal dodávat na ruský a běloruský trh v souvislosti s uvalenými sankcemi své produkty.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky nových produktů od Intelu do Ruska byly zastaveny již 3. března. Americký výrobce však v zemi i nadále částečně fungoval, nabízel zákazníkům například podporu svých produktů. Zlom nastal až v tomto týdnu.

„S okamžitou platností jsme pozastavili veškeré obchodní operace v Rusku,“ stojí v prohlášení Intelu. K tomuto rozhodnutí vedení společnosti došlo poté, co svět obletěly snímky masakru civilistů v ukrajinské Buči, ze kterého jsou obviňováni ruští vojáci.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

O 1200 ruských zaměstnanců se postarají

Zástupci společnosti slíbili, že se „postarají o 1200 zaměstnanců v Rusku“. Zda jim bude vyplácen i nadále plat či zda měli na mysli jinou formu podpory, se v prohlášení neuvádí.

Portfoliu společnosti Intel vévodí především procesory, v nabídce podniku nicméně nalezneme i další klíčové součástky pro stavbu počítačových systémů – například čipové sady základních desek a disky.

Rozhodnutí o definitivním stažení z Ruska tak výrazně zkomplikuje život nejen běžným uživatelům, ale také firmám – nebude totiž z čeho stavět domácí počítače, firemní servery, ale ani notebooky. Rusové sice budou moci následující měsíce používat hardware, který již mají k dispozici, ale po jeho rozbití jej nebudou mít čím nahradit.

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Hry a herní systémy

K podobnému kroku se totiž již dříve odhodlala také konkurenční společnost AMD, která je druhým velkým hráčem na trhu s procesory, čipovými sadami a grafickými kartami. Také produkty tohoto podniku tedy již v Rusku nejsou k mání.

Intel má na globálním trhu s procesory aktuálně podíl 64,1 %, AMD mělo v minulém čtvrtletí 35,6 %. Na zbylé výrobce tedy vychází pouze 0,3 % trhu.

Odešli i další, řada firem ale zůstává

Rusko opustila již celá řada technologických společností, patří mezi ně například Microsoft, Sony, Nintendo, Epic Games či EA.

Naopak celá řada technologických společností v Rusku i nadále zůstává – mezi ty známější patří Lenovo, Acer, Asus, Huawei, Tencent či Xiaomi. Tyto podniky nicméně nebudou moci na ruském trhu dodávat žádné produkty, které budou obsahovat technologie Intelu. A pochopitelně také AMD.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám