Hlavní obsah

Western Digital jedná o fúzi s japonskou firmou Kioxia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Tokio

Americký výrobce čipů Western Digital vede pokročilá jednání o spojení s japonskou společností Kioxia. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informuje list The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota transakce by mohla přesáhnout 20 miliard dolarů (434 miliard Kč). Fúze by tak vytvořila gigantického výrobce paměťových čipů NAND, který by konkuroval jihokorejské společnosti Samsung Electronics.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Zdroje také uvedly, že firmy by mohly dohody o spojení dosáhnout už v polovině září. Společnost Western Digital by podle zdrojů zřejmě za transakci zaplatila svými akciemi a v čele sloučeného podniku by stál její šéf David Goeckeler.

„Taková dohoda by byla defenzivním, ale rozumným krokem Westernu k posílení konkurenční pozice na rychle se konsolidujícím trhu s čipy,” řekl podle agentury Reuters analytik William Kerwin ze společnosti Morningstar.

Poptávka po SSD jednotkách vzrostla o 500 %. Skupují je těžaři

Hardware

Podle údajů výzkumné společnosti TrendForce je nyní Samsung na trhu s paměťovými čipy NAND jedničkou s více než třetinovým podílem. Kioxia má na tomto trhu podíl téměř 19 procent a Western Digital kolem 15 procent. Mezi další důležité hráče na trhu patří jihokorejská společnost SK Hynix a americké firmy Micron a Intel.

Společnost Hynix se loni dohodla, že koupí za devět miliard dolarů aktivity Intelu v oblastí čipů NAND. Dohoda nicméně stále čeká na povolení ze strany antimonopolních úřadů. Předpokládá se, že spojení firem Western Digital a Kioxia by se rovněž stalo předmětem prověrek antimonopolních úřadů v několika zemích, včetně Spojených států a Číny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám