Hlavní obsah

Takto vypadá budoucnost televizorů podle Samsungu

Novinky, Miloslav Fišer

Stylový vzhled, extrémně tenká konstrukce a v neposlední řadě také vyšší obrazová kvalita. To jsou jen některá lákadla prémiových televizorů, které ukázala hned zkraje letošního roku společnost Samsung.

Foto: archív výrobce

Neo QLED

Článek

Zatímco všichni výrobci představují svou novou elektroniku až v tomto týdnu v rámci veletrhu CES, který se koná vůbec poprvé on-line, Samsung vytáhl esa z rukávu již o týden dříve. Odhalil několik televizorů, které budou cílit především na náročnější uživatele.

Nová řada Samsung Neo QLED má představovat to nejlepší v nabídce jihokorejského elektronického gigantu. K mání budou modely s rozlišením 8K (QN900A) a 4K (QN90A). Díky novému světelnému zdroji Quantum Mini LED by měly tyto televizory nabídnout citelně vyšší obrazovou kvalitu.

Samsung slibuje, že půjde „o úplně nový level obrazové kvality“. Na oficiálním představení působily televizory skutečně dospělejším dojmem, obraz byl krásně ostrý i ve velmi rychlých scénách a barvy působily přirozenějším nádechem.

Foto: archív výrobce

Neo QLED

Foto: archív výrobce

Neo QLED

Vylepšený zvuk

Vyzdvihnout si zaslouží také zvukové vlastnosti. Řeč je například o dynamické technologii Object Tracking Sound (OTS) Pro, díky níž prostorový zvuk odpovídá pohybu objektů na obrazovce, nebo o systému SpaceFit Sound, který analyzuje okolí televize a upraví zvuk na míru místnosti, v níž se přístroj nachází.

Použití nové technologie Neo QLED nicméně uvidí lidé ještě dříve, než samotný televizor zapnou – přístroje jsou díky vylepšenému standardu daleko tenčí, protože diody Quantum Mini LED dosahují jen 1/40 výšky běžné LED diody.

Další předností je Slim One Connect box, tedy systém připínání kabelů na zadní stranu televize, takže kabely neruší oko diváka a snadněji se instalují.

Zavřené galerie? Virtuální výstavu si prohlédnete přímo v televizoru

Internet a PC

Designové modely

Nových modelů se dočkáme také u lifestylových řad televizorů – zájemci se mohou těšit na nový design i tvary. Řeč je například o modelu The Frame, který přišel na trh už v roce 2017 a který vypadá naživo jako luxusní obraz.

Verze pro rok 2021 vychází z tradiční podoby tohoto modelu, nabízí ovšem více funkcí a tenčí provedení. V porovnání s předchůdci je nový typ o polovinu štíhlejší, což odpovídá standardnímu obrazovému rámu. Odnímatelný rámeček se bude dodávat v pěti barevných variantách a ve dvou odlišných stylech – Modern a Beveled.

Foto: archív výrobce

The Frame

Foto: archív výrobce

The Frame

U nového Framu nebude chybět přístup do internetové galerie Art Store, v níž si lze vybrat z více než 1400 pečlivě volených uměleckých děl. O kurátorství se stará umělá inteligence, která při výběru navíc zohledňuje osobní vkus majitele. To přijde vhod ve chvílích, kdy zrovna nekoukáte na film ani televizní pořad - jednoduše proměníte The Frame na živý obraz.

Technologii Micro LED představil Samsung již dříve, letos se ale vůbec poprvé objeví v televizorech pro běžné spotřebitele. K mání budou doslova obří modely s úhlopříčkou 110 a 99 palců (279 a 251 cm). Menší verze pak budou k dispozici koncem roku.

Všechny novinky této řady jsou vybaveny mikrometrovými LED diodami, díky nimž není zapotřebí podsvícení a barevné filtry známé z konvenčních LED obrazovek. Micro LED diody produkují vlastní světlo a díky tomu obraz vyniká špičkovým barevným podáním a jasem. Skládá se ze 24 milionů samostatně ovládaných diod.

Novinkám se rozhodně nedá upřít líbivý vzhled. Designové provedení Monolith totiž nabízí poměr obrazovky k tělu v hodnotě přes 99 procent – v praxi tak není vidět skoro žádný rámeček, jen samotný obraz.

Foto: archív výrobce

Micro LED

Foto: archív výrobce

Micro LED

Čtyři obrazovky v jedné

Kvůli velikosti obrazovky Samsung vylepšil také inteligentní funkce systému Smart TV. K dispozici je například funkce 4Vue (Quad View), díky níž lze na obrazovce zobrazit až čtyři samostatné obrazy z různých zdrojů. K televizi lze připojit různá externí zařízení, což ocení například hráči – mohou si zobrazit jednotlivá okna nebo například různé pohledy na tutéž scénu, vše ve vynikající kvalitě s vysokým rozlišením.

Nové televizory budou dodávány vůbec poprvé s ovladačem, který se chlubí integrací solárních článků. Díky nim se může dobíjet venkovním i interiérovým světlem nebo přes USB port. Tím chce opět Samsung snížit vliv běžné elektroniky na planetu.

Informace o dostupnosti a cenách jednotlivých modelů pro český trh budou oznámeny až později.

Foto: archív výrobce

Micro LED

Foto: archív výrobce

Micro LED

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám