Hlavní obsah

Špatná zpráva pro Intel? Apple kuje pikle s AMD

Novinky, huj

Společnosti Intel a AMD jsou dva největší výrobci procesorů a nesmiřitelní rivalové, kteří bojují o své místo pod sluncem. Trhu sice kraluje Intel, ale AMD postupně ukrajuje větší a větší podíl. Nyní mu jde naproti i společnost Apple.

Foto: archív výrobce

Šéfka AMD Lisa Su ukazuje jeden z nových procesorů.

Článek

Společnosti AMD se podařilo již před lety ovládnout lukrativní trh s televizními konzolemi, Microsoft i Sony tedy používají u svých modelů čipy právě této společnosti.

Ve světě stolních počítačů a notebooků je ale situace jiná. Většina velkých výrobců nabízí své stroje v konfiguracích od Intelu i AMD. Jednou z mála výjimek je Apple, který své stroje pravidelně vybavuje procesory Intelu.

Právě to by se ale mělo v dohledné době změnit. Dokládá to alespoň zdrojový kód testovací verze operačního systému MacOS 10.15.4 Beta 1, ve kterém se objevily první zmínky o procesorech AMD. To jinými slovy znamená, že si Apple připravuje půdu pro nové stroje, které by využívaly procesory tohoto výrobce.

Ryzeny nastartovaly růst

Intel přitom před pár lety málem úplně vytlačil AMD z trhu. Zvrátit klesající podíl na trhu a nastartovat opětovný růst se podařilo až v roce 2017 čipům z rodiny Ryzen. Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači už jen 9 %.

V roce 2017 se začaly prodávat procesory Ryzen. Nejprve se na pultech obchodů objevil špičkový Ryzen 7, který znamenal návrat AMD do high-endového segmentu. Do té doby neměl výrobce mezi špičkovými procesory žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

CES 2020: AMD má nové procesory pro extrémně výkonné počítače i notebooky

Hardware

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Díky tomu končilo rok 2017 AMD s podílem 12 % mezi stolními počítači a notebooky 6,9 %. Rok 2019 AMD zakončilo s podílem 18,3 % (stolní PC), respektive 16,2 % (notebooky).

Pokud skutečně Apple začne nabízet počítače postavené na čipech od AMD, bude tento výrobce ukrajovat z koláče konkurenčního Intelu patrně ještě více.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám