Hlavní obsah

Startup vyvinul největší počítačový čip na světě. Poslouží umělé inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Altos

Kalifornský startup Cerebras představil největší čip světa, který pro potřeby umělé inteligence vyvíjel čtyři roky. Informoval o tom list Financial Times. Čip o ploše 46 225 milimetrů čtverečních je 56krát rozsáhlejší než největší grafický procesor (GPU). Zatímco zmíněný GPU obsahuje 21,1 miliardy tranzistorů, nově vyvinutý čip jich má 1,2 bilionu, uvedl na svém webu Cerebras.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá největší čip světa, který pro potřeby umělé inteligence vyvíjeli čtyři roky.

Článek

Čip vyvinutý firmou Cerebras spotřebuje tolik elektrické energie jako servery naskládané do jednoho a půl rozvaděče, z nichž každý přesahuje 180 centimetrů.

Foto: archív výrobce

Čip od společnosti Cerebras

Závod o čip nové generace pro potřeby umělé inteligence se blíží vrcholu. Několik společností – například americký Intel, izraelský startup Habana Labs nebo britský startup Graphcore – už zákazníkům tyto čipy začalo dodávat, anebo toho chce dosáhnout do konce roku. Tyto speciální čipy vyvíjí přes 50 společností.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Nová generace čipů si žádá obrovské množství dat, která jsou potřeba pro takzvané neuronové sítě, výpočetní systém, který je inspirován lidským mozkem a dokáže se sám učit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám