Hlavní obsah

PlayStation 4 se bude vyrábět i nadále. Kvůli vyprodané pětce

PlayStation 5 je v tuzemských i zahraničních obchodech stále nedostatkovým zbožím, i když si prodejní premiéru odbyl již v roce 2020. Kvůli tomu se výrobce nyní dokonce rozhodl prodloužit výrobu starší čtyřky, která je na pultech obchodů již od roku 2013.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Původně se měly výrobní linky s PlayStationem 4 zastavit již v loňském roce. Sony se ale podle agentury Reuters rozhodlo ve výrobě pokračovat i nadále. Čtyřka je totiž na rozdíl od pětky v obchodech k mání stále a její prodeje neustále rostou.

Dáno to může být i atraktivnější cenovkou, čtyřka se dá v obchodech sehnat za 7990 Kč, případně v setu se třemi hrami za 9190 Kč. PlayStation 5 proti tomu vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Celá řada herních tvůrců navíc stále ještě nové tituly nabízí jak pro PlayStation 5, tak i pro starší čtyřku. Vzhledem k tomu tak může být nákup PlayStationu 4 pro řadu uživatelů atraktivním řešením, když pětka na pultech obchodů chybí.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Tristní dostupnost? Zlepšení v nedohlednu

Sony se snaží postupně dodávat na trh další a další konzole s číslovkou pět v názvu, což je ale s ohledem na problémy s dodávkami čipů stále složitější. „Ještě potřebujeme určitý čas, abychom dokázali uspokojit veškerou poptávku. Nedostatek čipů je rozhodně problém,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf divize Sony pro interaktivní zábavu Jim Ryan.

Z dříve zveřejněných prodejů je přitom patrné, že Sony dělá, co jen může, aby se konzole dostaly k hráčům co nejdříve. Desetimilionová hranice prodaných PlayStationů 5 totiž byla prolomena přibližně po osmi měsících. V případě PlayStationu 4 to přitom bylo až za devět měsíců. U pětky je tedy odbyt citelně vyšší – a logicky tedy také dodávky na trh.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba playstationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám