Hlavní obsah

Konzole jen tak nebudou. Výrobu brzdí Nintendo i Sony

Globální nedostatek čipů brzdí i výrobce herních konzolí. Své odhady o počtu vyrobených zařízení musely kvůli tomu upravit společnosti Sony i Nintendo. Někteří hráči si tak budou muset na své objednávky počkat citelně déle.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Sony chtělo původně za celý fiskální rok, tedy od dubna 2021 do března 2022, vyrobit 16 milionů konzolí. Nyní však plán s ohledem na nedostatek komponent upravila na 15 milionů.

Podle posledních zveřejněných dat přitom bylo od začátku fiskálního roku vyrobeno již 13,4 milionu konzolí. To jinými slovy znamená, že v následujících 4,5 měsících bude vyrobeno už jen 1,6 milionu konzolí.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Už nyní je přitom poptávka tak vysoká, že na nové konzole čekají hráči i více než půl roku od objednání. A s ohledem na výrobní omezení je nepravděpodobné, že by se situace v dohledné době změnila.

Sony přitom tvrdí, že by v příštím fiskálním roce chtělo vyrobit 22,6 milionu konzolí. S ohledem na současnou situaci je to ale velmi optimistický plán.

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Nejsou čipy. Premiéra unikátní konzole se posouvá o dva roky

Hardware

Nový Switch OLED

Nižší budou dodávky také konzolí Switch od Nintenda. Podle listu Nikkei Asia je japonský výrobce nucen omezit výrobu zhruba o 20 procent. V praxi tak místo 30 milionu konzolí dorazí do příštího března na trh pouze 24 milionu kusů.

Zkraje října přitom uvedlo Nintendo na trh novou konzoli Switch OLED. Jak již samotný název napovídá, patrně největším vylepšením u nového switche je přítomnost OLED displeje, což koneckonců naznačuje už samotný název. Ten by měl nabídnout věrnější barevné podání, výrazně lepší kontrast a v neposlední řadě i větší velikost. Původní switch měl totiž pouze 6,2palcovou obrazovku.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Vylepšeno bylo také vnitřní úložiště, které místo původních 32 GB nabízí nyní kapacitu 64 GB. Ostatní hardware, který se podílí na celkovém výkonu konzole, však zůstal nezměněn. To v praxi znamená, že všechny tituly bude možné hrát přímo na konzoli v rozlišení 720p a v doku u televizoru či monitoru v rozlišení 1080p.

Zmiňovaný dok navíc nově nabízí LAN konektor, samotná konzole se pak chlubí vylepšeným audiosystémem a zcela přepracovaným polohovatelným stojánkem. Ten je nyní větší, měl by tedy být při hraní daleko stabilnější.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám