Hlavní obsah

Nové herní konzole se ukážou ještě letos

V letošním roce by se měly ukázat dvě zajímavé herní konzole, každá bude přitom z úplně jiného těsta. Zatímco jedna bude lákat na originální hry, druhá bude praktickým hybridním systémem na doma i na cesty.

Hybridní herní konzole Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Jako první by se měla ukázat nová konzole Nintendo Switch Pro, a to už po letních prázdninách. Ta bude podle serveru GamesRadar vycházet z původního Switche, ale nabídne celou řadu zajímavých vylepšení.

Kromě vyššího výkonu bychom se tak měli dočkat větší obrazovky standardu OLED či dokovacího stojánku s ethernet portem, který nabídne přeci jen ve většině případů stabilnější hraní než Wifi.

Dalším vylepšením má být nový čipset od společnosti Nvidia, jehož nedílnou součástí bude grafika s architekturou Ada Lovelace. Díky němu by novinka měla zvládat také hraní ve 4K, proti tomu aktuálně nabízený Switch byl stavěn na hraní v rozlišení Full HD.

Základní koncept Switche by měl nicméně zůstat zachován, stále půjde o konzoli pro hraní doma i na cestách.

Klasický Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Je nejstarší, přesto stále baví. Poptávka po konzoli Switch neutichá

Hardware

Hrát může více lidí najednou

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Hybridní Switch se v obchodech nabízí za částky okolo 9000 Kč. Kolik bude stát novinka, zatím není jasné. Její příchod totiž zástupci společnosti Nintendo oficiálně nepotvrdili, na bližší informace si tedy budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Nintendo vyzrálo na vadné herní ovladače u konzole Switch.

Druhou novinkou, která se objeví na pultech obchodů patrně až před Vánocemi, je Playdate od amerického vývojářského studia Panic. To stojí například za hitem Firewatch, poslední dva roky se ale věnovalo vývoji unikátní konzole.

Playdate se vymyká všem zavedeným pořádkům. Jde o malé kapesní zařízení, které však místo špičkové grafiky sází na jednoduchost či unikátní systém ovládání. Právě díky tomu má novinka podle svých tvůrců šanci hráče skutečně oslovit.

Kuřecí konzole nakonec nevznikne? Klíčový člověk opustil KFC

Hardware

Originalita her

„Hráči se nebudou rozptylovat nabubřelou 3D grafikou a barevným světem, místo toho se zaměří na to, co je skutečně důležité – na originalitu herního děje,“ mají jasno tvůrci ze studia Panic.

I proto nabízí nová konzole pouze jednoduchou monochromatickou obrazovku s nepříliš oslnivým rozlišením 400 x 240 pixelů. Velmi jednoduché je také ovládání. Na žluté konstrukci se kromě pohotovostního nachází už jen dvě tlačítka a čtyřsměrný joystick.

Představení konzole PlaydateVideo: archív výrobce

Specialitkou chystané novinky je však unikátní analogová klika na boku, prostřednictvím ní je totiž možné ovládat některé prvky ve hře – zatočením se například vrátíte v čase, ale budete využívat také další kreativní činnosti.

Playdate se tedy bude snažit zaujmout v každém případě originálními hrami, což může být pro celou řadu hráčů příjemná změna. Hry navíc budou do konzole dodávány automaticky jako aktualizace. Během první sezony by mělo v průběhu 12 týdnů vyjít celkem 24 her.

Prodejní cena byla stanovena na 179 dolarů (3730 Kč). Tvůrci se však již nyní nechali slyšet, že budou lákat také na celou řadu zajímavého příslušenství, které bude pochopitelně za příplatek. Ukázali například i zajímavou dokovací stanici, díky které vypadá Playdate jako retro televizor, byť je samozřejmě daleko menší.

Foto: archív výrobce

Panic Playdate

Foto: archív výrobce

Dokovací stanice vypadá jako retro televizor.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám