Hlavní obsah

Nová éra virtuální reality pro hráče

Po měsících čekání společnost Sony konečně v minulém týdnu potvrdila, jak bude vypadat nová helma pro virtuální realitu, která bude určena pro herní konzoli PlayStation 5. První generace přitom byla díky atraktivní cenovce tou nejpopulárnější na světě, očekávání od dvojky jsou tak po právu vysoká.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR 2

Článek

První generace systému PlayStation VR využívala pohybové ovladače Move, které svým vzhledem mohly připomínat kouzelné hůlky se světelnou bambulkou na vršku. Novinka má proti tomu kopulovitý tvar, který obepne celou ruku jako zápasnické rukavice. Na rozdíl od nich je však celá konstrukce daleko vzdušnější.

Kromě změny designu přibyde i hromada dalších vylepšení. Po vzoru gamepadů zvaných DualSense, které jsou určeny výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5, totiž novinka dostane adaptivní triggery a haptickou odezvu. Uživatelé tak budou hru doslova vnímat svými prsty.

V Praze vznikla největší česká VR herna. Zažijete v ní pád z mrakodrapu i let nad Prahou

Hry a herní systémy

Větší zapojení do hry

„Po nasazení nového headsetu pro VR hráči pocítí ještě větší zapojení do hry, všechny jejich smysly se naplno ponoří do nejrůznějších herních světů. Jsme odhodláni pokračovat v inovacích našeho systému virtuální reality, aby si všichni majitelé konzolí PlayStation mohli vychutnat jedinečné herní zážitky,“ prozradili tvůrci.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Foto: archív výrobce

PlayStation VR 2

Podle nich by mělo být u nové helmy lepší rozlišení obrazovek či vyšší rozsah zorného pole. Výrobce nicméně zapracoval také na sledování pohybu a snížení latence. Na bližší informace si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jisté je pouze to, že druhá generace virtuální helmy Playstation VR by měla být stejně jako ta první určena výhradně pro televizní konzoli od Sony.

První generace PlayStation VR se v obchodech nabízí za cenu nižší než deset tisíc korun. Konkurence přitom své herní headsety prodává klidně i za dvakrát či třikrát vyšší částky. Kolik bude stát druhá generace a kdy přesně se začne prodávat, výrobce neprozradil. Stane se tak ale patrně ještě letos.

Virtuální vs. rozšířená realita
Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech. Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému. Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

I na cestách

Letos uvedla na trh svůj nový headset společnost HTC. Model Vive Flow se snaží nabídnout zážitek z virtuální reality kdekoliv, s hmotností pouhých 189 gramů jde totiž o jedno z nejkompaktnějších zařízení pro virtuální realitu.

Tvůrci věří, že novinku budou lidé využívat i mimo domov, například když si najdou chvilku klidu během polední pauzy či při dojíždění do školy či práce.

Kompaktní brýle pro virtuální realitu nejsou o moc větší než tabulka čokolády

Hardware

Brýle Vive Flow jsou navrženy tak, aby snadno zapadly do všedního dne, nejsou o moc větší než tabulka běžné čokolády. Jejich konstrukce s dvojitým kloubem a měkkou obličejovou stélkou umožňuje složení do kompaktních rozměrů, a tak není problém je mít vždy u sebe. Stélka je navíc uchycena magneticky, díky čemuž ji lze kdykoli rychle a snadno vyměnit.

Pro ještě vyšší komfort vybavil výrobce Vive Flow zabudovanou dioptrickou korekcí, která uživatelům umožní snadné nastavení pro křišťálově čistý obraz. Nechybí ani aktivní chlazení, které odvádí teplý vzduch od obličeje. To uživatelé ocení například při sledování celovečerních filmů v HD kvalitě s 3,2K rozlišením, 100° horizontálním FOV a obnovovací frekvencí 75 Hz.

Podporován je i prostorový zvuk, přičemž není problém připojit i externí bluetooth sluchátka. Výrobce kompaktní brýle pro virtuální realitu nabízí v Česku za 14 990 Kč.

Foto: archív výrobce

HTC Vive Flow

Foto: archív výrobce

HTC Vive Flow

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Budoucnost virtuální a rozšířené reality

S virtuální a rozšířenou realitou mají výrobci velké plány. Nové brýle, které zmiňované technologie využívají, mají být určeny nejen na hry, ale také na práci....

Výběr článků

Načítám