Hlavní obsah

V Praze vznikla největší česká VR herna. Zažijete v ní pád z mrakodrapu i let nad Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jaké to je spadnout z mrakodrapu, létat nad zemí, zvítězit v boxerském ringu nebo se přenést do vesmírné lodi a bojovat s vetřelci? I takové zážitky nabízí v dnešní době virtuální realita. Vyzkoušet si ji mohou lidé v největším zábavním parku s virtuální realitou v Česku, který se ve středu otevřel veřejnosti na pražské Brumlovce.

V Praze vznikla největší česká VR herna. Zažijete v ní pád z mrakodrapu i let nad PrahouVideo: Novinky

 
Článek

Park o rozloze 500 metrů čtverečních je rozdělen do čtyř různých zón. V té trenažérové si mohou zájemci projet například část Tour de France nebo se proletět při západu slunce v letadle nad Prahou nebo nad brazilským Rio de Janeirem. „Je to opravdu jako v reálu, všechny ty detaily i to, jak se s vámi klepe celá sedačka,“ popisuje svou zkušenost hráč Vladimír, který si v trenažéru vyzkoušel jízdu na horské dráze.

Nevšední zážitek nabízí také trenažér zvaný Icaros, do kterého se člověk položí na břicho a díky virtuální realitě získá pocit, jako by létal vzduchem. Icaros se ovládá nakláněním celého těla dopředu, dozadu i do stran, a činnost je tak zároveň náročná na balanc i fyzičku.

Hlavním tahákem adrenalinové zóny je simulovaný pád z mrakodrapu. „Nejprve vyjedete výtahem do nejvyššího patra. Tam se otevřou jeho dveře a před sebou uvidíte jen úzké prkno, na které musíte vystoupit. Tento zážitek je velmi pohlcující, v tom je síla virtuální reality. Někteří lidé z výtahu ani nevyjdou, natož aby udělali krok z prkna a vyzkoušeli si, jaké to je z mrakodrapu spadnout,“ vysvětluje autor VR Parku Avatar Dan Broulík.

Foto: VR Park Avatar

V adrenalinové zóně si mohou nejodvážnější hráči vyzkoušet, jaké to je spadnout z mrakodrapu.

Plošina výtahu se s hráči opravdu hýbe a po otevření dveří výtahu začne také foukat větrák, který dodává virtuálnímu zážitku ještě větší pocit reálného vystoupání do oblak. O svou bezpečnost se však nikdo bát nemusí, po odvážném odrazu dopadnou hráči do molitanové jámy. V adrenalinové zóně si mohou hráči dál vyzkoušet obranu středověkého hradu nebo si v ringu zaboxovat s virtuálním profesionálem.

Následuje singleplayer zóna pro jednoho hráče a multiplayer zóna, kde může spolu nebo proti sobě hrát najednou až šest lidí. „Připadala jsem si jako ve sci-fi filmu. Myslím, že nejsem člověk, který by měl rád střílečky, ale tohle jsem si neskutečně užila,“ popisuje první dojmy hráčka Kristýna, která si zahrála v týmech po dvou.

Foto: Novinky

Svůj let nad pevninou ovládají hráči na trenažéru Icaros pomocí naklánění celého těla.

Celý park je přístupný pro všechny věkové kategorie včetně dětí. Hodinové vstupné vyjde dospělé zájemce na 590 korun a vyzkoušet si během té hodiny mohou jakékoliv z celkových 20 zařízení. Cena za vstupné se potom odlišuje podle věku hráčů i času příchodu.

„Jde o největší herní park s jedinečnými atrakcemi, které u nás ve virtuálním světě nejsou nikde jinde k vyzkoušení. VR Park Avatar nejvíce vystihují slova jako adrenalin či extrémní zážitek,” uvádí autor projektu Dan Broulík.

Lidé z Avatar parku rovněž navázali kontakty s některými pražskými domovy dětí a mládeže a provozují zájmové kroužky, kde si společně hrají ve světě virtuální reality. „Je to mix zábavy a poučení. Propojili jsme se s odborníky z Univerzity Karlovy, protože nechceme, aby si děti jen hrály, ale aby zde byl silný edukativní prvek. Děti se touto formou mohou učit zeměpis, biologii, různé sporty. Snažíme se jednat s ministerstvem školství,“ dodal Broulík.

Foto: VR Park Avatar

V multiplayer zóně může společně nebo proti sobě hrát až šest lidí najednou.

Virtuální realita pronikla do zábavního sektoru v 80. letech minulého století, kdy se na toto téma zaměřil Hollywood a herní firmy jako SEGA a Nintendo. Technologie ale tehdy ještě nebyla dost dobrá na to, aby se virtuální realita stala pojmem pro veřejnost.

V České republice přišel větší rozvoj v roce 2016, kdy na trh s virtuální realitou vstoupily se svými zařízeními firmy HTC Vive, Oculus a Playstation. V říjnu 2016 otevřela firma Avatar Media první veřejnou VR hernu v České republice a od té doby se trh s VR hernami výrazně proměnil. Kolem roku 2019 bylo v České republice přes 40 heren s virtuální realitou, z toho téměř čtvrtina v Praze. Velká část heren se pak ale kvůli koronaviru uzavřela.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám