Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika zamířila do prodeje. Češi si ale musí počkat

Ve čtvrtek byla oficiálně uvedena do prodeje špičková karta GeForce 3080 Ti, která představuje aktuálně tu nejvýkonnější herní grafiku na světě. Zatím to platí však pouze pro zahraničí, neboť tuzemští prodejci na svých stránkách uvádějí, že datum dostupnosti je neznámé.

Představení grafické karty Nvidia GeForce RTX 3080 TiVideo: archív výrobce

 
Článek

Karta GeForce RTX 3080 Ti byla odhalena teprve zkraje tohoto týdne na veletrhu Computex v kalifornské Santa Claře, a to společně s levnějším modelem GeForce RTX 3070 Ti. Ten se má však oficiálně začít prodávat až příští týden.

Ve čtvrtek si tedy prodejní premiéru odbyl pouze model GeForce RTX 3080 Ti. Cena byla přitom s ohledem na nabízený výkon nastavena velmi rozumně, startuje podle výrobce na 32 000 Kč. Jedním dechem je ale nutné dodat, že vylepšené modely od jednotlivých výrobců s přetaktovanými jádry a upraveným chlazením mohou vyjít klidně o několik tisíc korun dráž.

První indicie ještě před oficiálním zahájením prodeje totiž naznačovaly, že prodejní cena bude převyšovat pomyslnou hranici 40 tisíc korun.

Herní modla si ještě neodbyla premiéru a už se prodává. Cena nepotěší

Hardware

Přední tuzemští prodejci sice již mají nové karty v nabídce, ale zatím u nich neuvádějí přesnou dostupnost ani cenu, což mimochodem platí pro drtivou většinu modelů představených v uplynulých měsících.

Trh s grafickými kartami je totiž několik posledních měsíců silně zdeformován – kvůli nedostatku čipů a velkému zájmu ze strany těžařů jsou totiž jednotlivé modely beznadějně vyprodané. Není tedy výjimkou, že musí případní zájemci zaplatit klidně i dvakrát vyšší částky, než jsou doporučené výrobcem.

Zda to bude i případ představeného modelu RTX 3080 Ti, není zatím jasné. V tuto chvíli totiž není zřejmé ani to, kdy přesně se karty objeví na pultech obchodů. Celá řada prodejců však již nyní avizuje, že kvůli překupníkům přišla s omezením prodeje – lidé si budou moci pořídit pouze jednu kartu za měsíc. Díky tomu by se mělo při zahájení prodeje dostat na více zájemců.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 30080 Ti

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Ještě před letními prázdninami by se na pultech obchodů měly objevit speciálně upravené herní grafiky řady GeForce RTX 30, které se budou zpomalovat při těžbě...

Výběr článků

Načítám