Hlavní obsah

Jedničkou na trhu s chytrými hodinkami loni zůstal Apple

Londýn

Celosvětové dodávky chytrých hodinek se v loňském roce zvýšily o 1,5 procenta. Jedničkou na trhu zůstala s velkým náskokem americká technologická společnost Apple. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila analytická firma Counterpoint Research.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 6Video: Archív výrobce

 
Článek

Apple loni zvýšil dodávky chytrých hodinek o 19 procent na 33,9 milionu přístrojů. Druhé místo obsadila čínská společnost Huawei, jejíž dodávky vzrostly o 26 procent na 11,1 milionu. Odsunula tak na třetí příčku jihokorejského konkurenta Samsung, který utrpěl pokles o jedno procento na 9,1 milionu.

Společnost Counterpoint upozornila, že v loňském roce výrazně vzrostl zájem o dražší modely chytrých hodinek. "Motorem trhu s chytrými hodinkami jsou tři prémiové značky – Apple, Samsung a Huawei," uvedla firma. "Věříme, že průměrná prodejní cena bude během příštích dvou až tří let pokračovat v růstu, protože vlajkové modely těchto podniků si udrží vedoucí pozici," dodala. Předpověděla nicméně, že za tři až čtyři roky by měli významnější podíl na trhu získat levnější konkurenti, což by mělo vést k poklesu cen.

Lákadla moderních chytrých hodinek

Vánoce

Společnost Apple loni před Vánocemi představila hned dvoje chytré hodinky. Vedle špičkového modelu Watch Series 6 je k mání také odlehčená varianta Watch SE. Oba modely přitom v pátek zamířily do prodeje.

Levnější model startující na částce 7990 Kč by měl prvenství v tomto oboru zajistit jablečnému podniku i v budoucnu. Těmi nejlepšími dostupnými technologiemi se ale chlubí právě Watch Series 6, tyto hodinky se v tuzemských obchodech nabízejí v závislosti na velikosti a použitém řemínku od 11 490 Kč. Vůbec poprvé jsou nové šestky dostupné v modré a červené barvě pouzdra.

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE

Zdravotník na zápěstí

Šéf Applu Tim Cook prohlásil, že nejde pouze o „prodlouženou ruku mobilu“, ale o plnohodnotného „zdravotníka, kterého si můžete vzít kamkoliv s sebou“. Podnik připomněl příběhy lidí, kterým hodinky Apple Watch zachránily život. Nejnovější model má zcela nový senzor pro měření krevního tlaku.

Pokud pomineme nové barvy pouzder, hodinky vypadají na první pohled velmi podobně jako předchozí série s pořadovým číslem pět. Hlavní změny se totiž již tradičně udály uvnitř, hodinky pracují s procesorem Apple S6, který je výkonnější, energeticky úspornější a zároveň má přesnější barometr.

Jak se měnil svět chytrých hodinek

Hardware

Hranatý rámeček hodinek je vyroben podobně jako počítače s logem nakousnutého jablka ze stoprocentně recyklovaného hliníku. Apple zdůraznil, jaký důraz jeho produkty kladou na ekologii a udržitelnost.

K dispozici je samozřejmě také hromada řemínků, jejichž prostřednictvím bude možné design hodinek personalizovat podle libosti. Zajímavé je, že nově bude možné používat řemínky bez jakéhokoli zapínání. Novinka zvaná Solo Loop přijde vhod především sportovcům.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám