Hlavní obsah

Nositelná elektronika je fenomén. Trh ještě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Framingham

Světový trh s takzvanou nositelnou elektronikou, jako jsou například chytré hodinky, fitness náramky či bezdrátová sluchátka, ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 35 procent. Čtvrtletní dodávky těchto produktů se tak vyšplhaly na 125 milionů. Informovala o tom na svých internetových stránkách výzkumná společnost IDC. K růstu podle ní přispěla mimo jiné pandemie covidu-19 a nabídka nových produktů.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 6Video: Archív výrobce

 
Článek

Spotřebitelé podle IDC v posledních měsících omezují své výdaje na cestování, stravování mimo domov a další volnočasové aktivity a zvyšují výdaje na spotřební elektroniku, z čehož těží rovněž trh s nositelnou elektronikou.

„Dvouciferné tempo růstu nesignalizuje pouze silnou poptávku, ale naznačuje také, že mnozí lidé si nositelnou elektroniku pořídili poprvé,” uvedl analytik Ramon Llamas z IDC.

První místo na globálním trhu s nositelnou elektronikou ve třetím čtvrtletí obsadila americká společnost Apple, jejíž dodávky stouply o téměř dvě pětiny na 41,4 milionu přístrojů. Firma těžila z popularity svých hodinek Apple Watch i sluchátek AirPods, napsala IDC.

Podíl Applu na globálním trhu s nositelnou elektronikou ve třetím čtvrtletí činil přes 33 procent. Další dvě příčky obsadily čínské společnosti Xiaomi a Huawei, za nimi následují jihokorejský konkurent Samsung a americký Fitbit.

Jak se měnil svět chytrých hodinek

Hardware

Apple láká letos na dvoje hodinky

Společnost Apple nechtěla nechat letos nic náhodě, pro vánoční sezonu představila rovnou dvoje nové chytré hodinky. Vedle špičkového modelu Watch Series 6 je k mání také odlehčená varianta Watch SE. Oba modely přitom v pátek zamířily do prodeje.

Levnější model startující na částce 7990 Kč by měl prvenství v tomto oboru zajistit jablečnému podniku i v budoucnu. Těmi nejlepšími dostupnými technologiemi se ale chlubí právě Watch Series 6, tyto hodinky se v tuzemských obchodech nabízejí v závislosti na velikosti a použitém řemínku od 11 490 Kč. Vůbec poprvé jsou nové šestky dostupné v modré a červené barvě pouzdra.

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE

Zdravotník na zápěstí

Šéf Applu Tim Cook prohlásil, že nejde pouze o „prodlouženou ruku mobilu“, ale o plnohodnotného „zdravotníka, kterého si můžete vzít kamkoliv s sebou“. Podnik připomněl příběhy lidí, kterým hodinky Apple Watch zachránily život. Nejnovější model má zcela nový senzor pro měření krevního tlaku.

Pokud pomineme nové barvy pouzder, hodinky vypadají na první pohled velmi podobně jako předchozí série s pořadovým číslem pět. Hlavní změny se totiž již tradičně udály uvnitř, hodinky pracují s procesorem Apple S6, který je výkonnější, energeticky úspornější a zároveň má přesnější barometr.

Hranatý rámeček hodinek je vyroben podobně jako počítače s logem nakousnutého jablka ze stoprocentně recyklovaného hliníku. Apple zdůraznil, jaký důraz jeho produkty kladou na ekologii a udržitelnost.

K dispozici je samozřejmě také hromada řemínků, jejichž prostřednictvím bude možné design hodinek personalizovat podle libosti. Zajímavé je, že nově bude možné používat řemínky bez jakéhokoli zapínání. Novinka zvaná Solo Loop přijde vhod především sportovcům.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám