Hlavní obsah

Intel nezvažuje vznik nového závodu v Británii. Kvůli brexitu

Londýn

Americký výrobce čipů Intel kvůli brexitu neuvažuje o tom, že by v Británii vybudoval nový závod. V rozhovoru s BBC to řekl šéf americké společnosti Pat Gelsinger. Minulý měsíc Intel oznámil, že v Evropě postaví nejméně dvě nové továrny na výrobu polovodičů, do nichž v následujícím desetiletí hodlá investovat až 80 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Británie „by byla místem, které bychom zvažovali”, než tamní obyvatelé hlasovali pro odchod z Evropské unie, řekl Gelsinger. Ale od té doby „vybíráme z unijních zemí a snažíme se získat podporu EU”, dodal.

Americká společnost dosud obdržela návrhy od deseti zemí, ve hře je 70 míst. Intel chce do konce roku podepsat dohodu a získat podporu Bruselu. O možných místech, kde se Intel chystá zřídit nové závody, se spekuluje. Za favority jsou považovány Německo a Francie. Ve hře je i Polsko, kde Intel též působí.

Miliardový obchod v čipovém světě. Intel chce koupit rivala GlobalFoundries

Hardware

Evropská unie slibuje, že pomůže vybudovat vlastní odvětví výroby polovodičů. Obává se, že asijští a američtí dodavatelé nemusí být spolehliví. Společnost Intel jedná s evropskými vládami o tom, zda by mohla získat miliardové dotace na výstavbu továrny v regionu.

Gelsinger má za to, že situace ohledně polovodičů, kterých je po celém světě nedostatek, se stabilizuje až v roce 2023.

V březnu Intel, největší výrobce čipů pro stolní počítače a datová centra, v reakci na globální nedostatek čipů oznámil, že rozšíří kapacitu a že firma bude čipy vyrábět i na zakázku pro externí zájemce.

Odklon k mobilním zařízením

Intel výrobě čipů dominoval po desetiletí, v poslední době ale nabral ve srovnání s asijskou konkurencí zpoždění ve vývoji. Od doby, kdy společnost Apple představila svůj první chytrý telefon, se jen těžce přizpůsoboval odklonu od osobních počítačů k mobilním zařízením. Intel je stále ziskový, ale největší rozkvět z éry PC má dávno za sebou, uvedla agentura AP. Apple mu loni zasadil další ránu, když oznámil, že pro své počítače Mac bude používat vlastní čipy.

Intel je jednou z mála posledních společností, která čipy navrhuje i vyrábí. Konkurenti Qualcomm a Apple si navržené čipy nechávají vyrábět u smluvních partnerů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám