Hlavní obsah

Apple Watch vytěsňuje z trhu švýcarské výrobce hodinek

– Bern

Apple Watch vytěsňuje tradiční švýcarské výrobce hodinek. Ti jich loni podle společnosti Strategy Analytics prodali 21,1 milionu - meziročně o 13 procent méně -, zatímco odbyt chytrých hodinek od Applu stoupl o 36 procent na 30,7 milionu kusů. Ze zprávy britské poradenské společnosti cituje agentura DPA.

Chytré hodinky Watch Series 5 od společnosti AppleVideo: archív výrobce

 
Článek

"Tradiční švýcarští výrobci hodinek jako Swatch a Tissot válku s chytrými hodinkami prohrávají," píše Strategy Analytics na svém webu. Apple Watch je podle ní lepší produkt a oslovuje mladší zákazníky, kteří si čím dál více přejí nosit na ruce digitální hodinky. Společnostem Swatch, Tissot, TAG Heuer a dalším podle ní tiká čas.

Pokud by se srovnával obrat, má Švýcarsko před Applem stále ještě náskok, protože luxusní hodinky tamní výroby se v současnosti celosvětově dobře prodávají. Číslo za loňský rok sice ještě není k dispozici, ale podle odhadů by mělo převýšit hranici v přepočtu 20 miliard eur (500 miliard Kč). V roce 2018 vyvezli švýcarští hodináři strojky za 19,8 miliardy eur.

Apple natáčel reklamu na nejnovější chytré hodinky i v Česku

Hardware

Pátá generace chytrých hodinek

Aktuálně láká Apple na chytré hodinky Watch Series 5. Ty by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5.

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž co předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly v případě potřeby přivolat pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Apple pak vykázal v oblasti takzvaných wearables (nositelné elektroniky) za rok 2019 tržby v přepočtu 24,7 miliardy eur. Mezi wearables ale spadají i jiné výrobky, jako jsou oblíbená bezdrátová sluchátka AirPods nebo hlasový asistent HomePod, připomíná DPA.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám