Hlavní obsah

Lékař se bude soudit s Applem. Kvůli chytrým hodinkám

– Boston
Novinky, mif

Newyorský lékař Joseph Wiesel, který je specialistou v oboru kardiologie, se bude soudit s americkým Applem. Vadí mu chytré hodinky Apple Watch, které podle něj porušují jeho patenty. Upozornila na to agentura Bloomberg s tím, že kardiolog již podal žalobu k soudu na ochranu svého duševního vlastnictví.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5.

Článek

Wiesel není v lékařské obci žádné neznámé jméno. Kardiologii se tento lékař věnuje již dvě dekády, přičemž od roku 2003 má na kontě více než desítku patentů. Ty se týkají především odhalování srdeční arytmie.

Lékař podal žalobu u federálního soudu v Brooklynu, neboť se domnívá, že Apple Watch využívají neoprávněně jeho patent. Konkrétně má jít o schopnost detekce fibrilace síní, který vyvinul on „sledováním nepravidelných rytmů pulsu v časové řadě“, jak stojí v žalobě.

S americkým podnikem se Wiesel snažil dohodnout už od září 2017, kdy byly na trh uvedeny první hodinky s logem nakousnutého jablka využívající tento systém. Protože všechny snahy však byly neúspěšné, rozhodl se lékař nyní řešit vše soudní cestou.

Apple natáčel reklamu na nejnovější chytré hodinky i v Česku

Hardware

Pátá generace chytrých hodinek

Aktuálně láká Apple na chytré hodinky Watch Series 5. Ty by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5.

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž co předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám