Hlavní obsah

Zákaz Facebooku a Instagramu platí, potvrdil ruský soud

Moskva

Zákaz provozu sociálních sítí Facebook a Instagram v Rusku byl zákonný, potvrdil v pondělí moskevský soud, když zamítl odvolání americké společnosti Meta Platforms. Tu v březnu jiný soud označil za extremistickou a zakázal fungování jejích dvou jmenovaných sítí. Informovala o tom agentura Interfax.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americkou technologickou firmu Meta zařadil ruský soud mezi extremistické organizace v březnu poté, co nedlouho po zahájení invaze na Ukrajinu ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval obyvatelům Ruska přístup k Instagramu i Facebooku. Zablokování Facebooku úřad zdůvodnil tím, že provozovatel sítě podle něj diskriminuje ruská média.

Vzápětí se úřad zaměřil i na Instagram, když společnost Meta uvedla, že dočasně umožní jeho uživatelům na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruským vojákům na Ukrajině. Nepomohlo ani další oznámení Mety, která upřesnila, že nebude tolerovat výzvy k Putinově zabití nebo násilí proti Rusům obecně. Zákaz provozu v Rusku se nevztahuje na službu WhatsApp, kterou taktéž provozuje společnost Meta.

Milionové pokuty, zabavení majetku. Rusko si došláplo na Wikipedii, TikTok i Facebook

Internet a PC

„Rozhodnutí Tverského obvodního soudu v Moskvě z 21. března 2022 se ponechává beze změny,“ oznámil v pondělí podle agentury Interfax soudce Moskevského městského soudu.

Právnička zastupující Metu v březnu u soudu podle Reuters řekla, že internetová společnost neprovozuje extremistické činnosti a je proti rusofobii.

Podle listu Kommersant v pondělí obhajoba uvedla, že odmítání přístupu ke státem kontrolovaným médiím nejsou aktivity, které by se daly označit za extremistické. Označení „extremistická organizace“ se dříve v Rusku dočkaly skupiny jako radikální islamistické hnutí Tálibán nebo teroristická organizace Islámský stát, později se k nim zařadily i společnost Svědkové Jehovovi či Fond boje s korupcí (FBK) opozičníka Alexeje Navalného.

Ruský soud zakázal provoz Facebooku a Instagramu. WhatsApp ale nevadí

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám