Hlavní obsah

Vyhledávače v Rusku budou muset upozorňovat, že Wikipedia porušuje zákony

– Moskva

Internetové vyhledávače v Rusku budou muset uvádět, že organizace Wikimedia Foundation, která provozuje internetovou encyklopedii Wikipedia, porušuje ruské zákony. Oznámil to ruský cenzurní úřad Roskomnadzor, podle nějž Wikipedia odmítla odstranit řadu závadných materiálů včetně těch, které podle úřadu obsahují nepravdivé informace o průběhu speciální vojenské operace na ukrajinském území. Tak ruská vláda říká vojenské invazi na Ukrajinu.

Foto: archív tvůrců

Logo internetové encyklopedie Wikipedia

Článek

Rusko odmítá, že na Ukrajině vede válku. Krátce po zahájení invaze Rusko přijalo zákon, jímž se pokouší zamezit šíření informací o válce na Ukrajině, které nejsou v souladu s výkladem Kremlu.

Roskomnadzor ve svém oznámení připomněl, že Wikimedia Foundation už byla v Rusku pohnána k odpovědnosti za přestupek kvůli odmítnutí odstranit protiprávní informace. Poprvé ruský soud uložil provozovateli Wikipedie pokutu pět milionů rublů (2,2 milionu Kč) na konci dubna kvůli několika článkům o válce na Ukrajině. Soudu vadily informace o situaci v Kyjevě, Mariupolu a Buči.

V květnu pak Roskomnadzor požadoval, aby anglická mutace Wikipedie odstranila články pojednávající o vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a o takzvaném rašismu, což je ukrajinské označení pro ruský fašismus. V červnu se úřad pokusil vynutit, aby ruskojazyčná verze Wikipedie odstranila články s názvem Boje o Charkov (2022) a Obvinění z používání fosforové munice v době vpádu Ruska na Ukrajinu.

Wikipedii hrozí milionová pokuta. Kvůli informacím o ruské invazi na Ukrajinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám