Hlavní obsah

Tři miliony rublů pro každého. Twitter a Google dostaly v Rusku pokutu

Moskva

Americké internetové firmy Twitter a Google dostaly v Rusku pokutu každá z nich tři miliony rublů (asi 947 000 Kč) za to, že ze svých sociálních sítí neodstraňují zakázaný obsah. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Interfax.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Twitter podle soudu neodstranil například příspěvky s návodem na výrobu Molotovových koktejlů, Google pak odmítl odstranit závadný obsah ze serveru YouTube.

Google již dříve zablokoval v souvislosti s válkou na Ukrajině na YouTubu ruská státem financovaná média. Americká společnost i jeho platforma pro sdílení videí kvůli tomu v Rusku čelí silnému tlaku ze strany regulačních orgánů i politiků, připomíná agentura Reuters.

Rusko Twitter zablokovalo. Medveděv jej přesto řeší, na mušku si vzal i Muska

Internet a PC

Celou řadu dalších internetových služeb a platforem Rusko již v zemi zablokovalo. Zkraje března byly v zemi na příkaz cenzurního úřadu Roskomnadzor zablokovány například sociální sítě Facebook a Instagram. A to kvůli tomu, že údajně šířily „falešné a lživé informace“ o situaci na Ukrajině.

V Rusku se totiž nesmí invaze na Ukrajinu nazývat jinak než „speciální vojenská operace“, za označení „válka“ hrozí až 15 let vězení. U zahraničních redakcí, sociálních sítí a dalších serverů ale není prakticky možné tresty vymáhat. Jediným řešením je tak jejich blokace na celém území Ruska.

Minulý týden byl ze stejného důvodu zablokován dokonce největší světový šachový web Chess.com.

Největší šachový web dostal v Rusku stopku. Kvůli válce na Ukrajině

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám