Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (145.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme program pro přípravu tiskovin, který vyniká jednoduchým ovládáním. Dále představíme program pro čtení novinek z internetových serverů. A na závěr nebude chybět ani utilita pro snížiní velikosti vašich webových stránek.

Foto: Beáta Sklářová

Odkud pochází dnešní moderní člověk?

Článek

Serif PagePlus 5.02

PagePlus 5 je starší verze poměrně kvalitního programu pro přípravu nejrůznějších tiskovin, který není na rozdíl od světoznámých programů QuarkXPress nebo Adobe InDesign určen profesionálům, ale běžným uživatelům, kteří nemají žádné zkušenosti s DTP, ale přesto čas od času potřebují vytvořit nějaký ten leták, pozvánku nebo si jen navrhnout design svých vizitek.

Orientace programu na běžného uživatele je patrná hned po spuštění programu, kdy se objeví průvodce pro tvorbu nového dokumentu. Uživatelské rozhraní se vyznačuje jednoduchostí a přehledností. Průvodci vás provází i při nejrůznějších činnostech jako je např. vkládání obrázku nebo vytváření textového rámečku, kdy si v průvodci vyberete např. počet sloupců či způsob zadání textu.

Součástí programu je jednoduchý editor tabulek a textový editor (bohužel bez českého slovníku pro kontrolu pravopisu). Méně zkušení uživatelé ocení speciální nástroj, prostřednictvím kterého snadno vyrobíte kalendář pro vámi zvolený měsíc. Můžete si přitom vybrat z několika možných vzhledů.

Osobně se mi na programu velice líbila speciální paletka Changebar, prostřednictvím které snadno a bez nutnosti vstupu do menu můžete upravit vlastnosti objektu, jenž máte označen myší. U grafického objektu tak snadno a rychle můžete změnit typ a sílu ohraničení, výplň objektu či jeho umístění. Stejně jako u jiných grafických aplikací zde najdete také funkci umožňující automatické uspořádání více objektů mezi sebou.

Serif PagePlus podle mého názoru docela dobře splňuje své poslání. Jeho síla v žádném případě není v množství funkcí, ale spíš v jednoduchosti ovládání, díky čemuž se dobře hodí především do rukou méně zkušených uživatelů. Trochu mne však mrzí absence jakéhokoliv vyhlazování hran objektů a proto i jen trochu složitější grafika vypadá na obrazovce dost kostrbatě.

Patříte-li mezi náročnější uživatele vyžadující více funkcí a jste ochotni strávit více času než se naučíte program ovládat, doporučuji poohlédnout se spíš po profesionálním DTP programu RagTime Solo, o kterém jsme již také psali, a který je pro nekomerční účely nabízen zdarma.

Pozn: Pro instalaci programu je třeba se nejprve zaregistrovat na stránkách freeserifsoftware.com a stáhnout si instalační program, ve kterém si vyberete jaké součásti mají být nainstalovány a ty se následně stáhnou z internetu a provede se instalace na pevný disk vašeho počítače.

[ Ke stažení zde | Velikost: 11,6 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Abilon 1.3

Tento malý program neustále hlídá prostřednictvím RSS kanálů nejvýznamnější zpravodajské servery a magazíny, a automaticky vás informuje o nově přidaných článcích. Snadno tak můžete v rámci jediného programu sledovat aktuální informace z několika různých médií. Úplné znění jednotlivých článků lze přitom díky vestavěnému prohlížeči číst přímo v programu. Každé z nabízených médií je přitom zařazeno do jedné z několika tématických skupin pro snadnější orientaci. Monitorovány jsou přitom i různá diskusní fóra a prostřednictvím programu můžete sledovat třeba i váš oblíbený comics nebo softwarové novinky.

[ Ke stažení zde | Velikost: 464 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Absolute HTML Compressor 1.14

Pro dnešek poslední program, který vám nabídneme, je určen tvůrcům webových stránek. A jak už název napovídá, jde o program, který dokáže optimalizací HTML kódu snížit velikost vašich stránek. A to samozřejmě bez toho, aniž by se nějak změnil jejich obsah či vzhled. Při mých testech jsem dosáhl snížení velikosti stránek přibližně o 25 %. HTML Compressor umožňuje optimalizovat nejen každou stránku zvlášť, ale také celé adresáře obsahující webové stránky. Samozřejmostí je automatické zálohování původních souborů.

[ Ke stažení zde | Velikost: 502 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (140.díl)

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme diagnostický program, který vám prozradí úplně vše o vašem počítači. Dále nabídneme pěkné hodiny...

Výběr článků

Načítám