Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (139.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Dnes představíme dva bezplatné programy, které umí až několikanásobně zvětšit vaší pracovní plochu, a nabídneme náhradu systémových hodin. A na závěr nebude chybět ani malá utilita, která umí pro každé rozlišení uložit uspořádání ikon na vaší ploše a vy je už nebudete nikdy muset ručně řadit.

Foto: Martin Šalek

Klout skóre

Článek

xDesktop a JS Pager Virtual Desktop

Přestává vám stačit velikost vaší pracovní plochy a nechcete kupovat větší monitor? Pak elegantním řešením je používání virtuálních pracovních ploch, které výrazně zvýší efektivitu vaší práce. Stačí si jen vybrat jeden z programů, který vám dnes představíme.

Prostřednictvím programů xDesktop a JS Pager si můžete vytvořit téměř neomezené množství virtuálních pracovních ploch a velice snadno a rychle mezi nimi přepínat. Na jedné pracovní ploše můžete mít např. spuštěný Photoshop a pracovat s grafikou, zatímco na druhé můžete mít spuštěn třeba váš e-mailový program a na třetí internetový prohlížeč. Limitováni jste jen velikostí vaší operační paměti.

Český program xDesktop patří mezi nejmenší a zároveň nejjednodušší programy svého druhu, ale přesto svou roli správce virtuálních ploch plní téměř dokonale. Nenajdete zde žádné nadstandardní funkce, ale zato se xDesktop odmění vysokou rychlostí a snadností ovládání. Program umožňuje vytvořit téměř neomezené množství virtuálních pracovních ploch a ke každé přiřadit vlastní klávesovou zkratku pro její rychlé zobrazení. Samozřejmostí je i malé okénko, ve kterém můžete přepínat mezi jednotlivými plochami a zároveň zde máte znázorněno, zda již na nich máte spuštěné nějaké programy. Výhodou programu je i to, že nevyžaduje instalaci a stačí jej jen spustit.

Druhým a mnohem propracovanějším programem je JS Pager Virtual Desktop, který umožňuje až 100x rozšířit vaší pracovní plochu. Na rozdíl od předchozího programu nabízí JS Pager více možností nastavení a tak si např. budete moci pro každou pracovní plochu zvolit jiné pozadí. Filozofie ovládání je velice podobná s tím rozdílem, že JS Pager jde o trochu dál a umožňuje snadno přesouvat spuštěné aplikace mezi jednotlivými virtuálními plochami. Kromě toho nabízí lepší notifikaci o jednotlivých programech spuštěných na různých plochách a tak již z malého ovládacího okénka snadno poznáte, na které ploše máte spuštěný Word a na které váš internetový prohlížeč.

Oba dva programy velmi dobře plní svou základní funkci a snadno se ovládají. xDesktop ocení především ti uživatelé, kteří vyžadují jednoduchost a nepotřebují žádné nadstandardní funkce, zatímco JS Pager uspokojí i náročnější uživatele a vzhledem k možnosti snadného přesouvání aplikací mezi jednotlivými virtuálními pracovními plochami nabízí mnohem vyšší komfort práce.

xDesktop 0.02 beta

xDesktop 0.02 beta[ Ke stažení zde | Velikost: 145 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

xDesktop 0.02 beta[ Ke stažení zde | Velikost: 145 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

xDesktop 0.02 beta[ Ke stažení zde | Velikost: 145 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]JSPager 2.5

[ Ke stažení zde | Velikost: 718 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

EM-DATE 1.2.0

Nelíbí se vám hodiny zabudované ve vašich Windows? Pak je můžete nahradit českým programem EM-DATE, který umí zobrazit jak digitální, tak i klasické analogové hodiny. Kromě aktuálního času a datumu vás bude stále informovat o tom, kdo má dnes a kdo bude mít zítra svátek. Veškeré informace se zobrazí po najetí myši na malou ikonu zobrazující aktuální den v měsíci, která je umístěna v pravé části systémové lišty. Program také umožňuje snadno vyhledat v který den má kdo svátek.

[ Ke stažení zde | Velikost: 40 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Restore Desktop

Pokud často měníte rozlišené pracovní plochy ve vašich Windows, jistě jste se setkali s tím, že po změně rozlišení jsou ikony na ploše často rozházené a vy je musíte znova ručně srovnat. A právě tuto práci vám ušetří utilita s názvem Restore Desktop, která umožňuje pro každé rozlišení uložit uspořádání všech ikon na vaší ploše. Program se ovládá velice jednoduše a po jeho instalaci se objeví v kontextovém menu pracovní plochy dvě nové položky "Restore Desktop" a "Save Desktop".

[ Ke stažení zde | Velikost: 78 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (133.díl)

Dnes vám přinášíme další tři užitečné programy, za jejichž používání nemusíte zaplatit ani korunu. První z nich vám pomůže odstranit šum z vašich digitálních...

Výběr článků

Načítám