Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (138.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám poradíme, jak ovládat Windows rychleji a mít přitom všechny nejdůležitější systémové informace na očích. Dále představíme program poskytující přehledný seznam všech příchozích hovorů na vaší ISDN lince. A na závěr nabídneme utilitu, prostřednictvím které se dozvíte, jaké složky zabírají nejvíc místa na vašem harddisku.

Foto: Adam Klofáč
Článek

StatBar 2.406

Chtěli byste svá Windows ovládat rychleji a mít přitom pořád na očích nejdůležitější informace o vašem systému? Pak by vás mohl zaujmout program StatBar, který do vašich Windows přidá nový panel, pomocí kterého budete okamžitě informováni o všech důležitých údajích. Dozvíte se např. kolik paměti právě využívá operační systém, jak dlouho již běží vaše Windows, a nebo můžete sledovat aktuální vytížení procesoru.

Ve StatBaru najdete celkem 19 informačních modulů a sami si můžete zvolit, které z nich budou zobrazovány na panelu StatBaru a v jakém pořadí. Majitelé přenosných počítačů např. ocení procentuální ukazatel stavu baterie. Ostatní zase ovládání přehrávače hudebních souborů, přičemž program podporuje Winamp ve verzi 2 i 3. Velice užitečným modulem je Network Traffic Meter, který umožňuje sledovat aktuální rychlost přenosu dat v sítí (případně i internetového připojení). Uživatelům internetu jistě přijde vhod políčko pro rychlé zadání dotazu do známého vyhledávače Google.

Pomocí StatBaru můžete ovládat i dvířka vaší CD-ROM mechaniky. K dispozici je dále ikonka pevného disku, která vyvolá přehlednou tabulku s informacemi o všech pevných discích ve vašem počítači a volném místě na nich. Nechybí ani ikona pro rychlé vytvoření nové e-mailové zprávy. StatBar zároveň automaticky synchronizuje systémový čas ve vašem počítači skrze vybraný časový server. A pokud by vám to nestačilo, tak si do panelu můžete přidat i vlastní ikonky pro rychlé spuštění vámi vybraných programů.

Program je určen pro všechny verze Windows (počínaje Windows 95) a ve Windows 2000 a XP si můžete nastavit navíc průhlednost panelu. Zároveň je celý panel skinovatelný a tudíž si můžete vybrat vzhled, který se bude do vašich Windows nejlépe hodit (na výběr máte ze šesti možností). Samozřejmostí je možnost nastavení intervalu, ve kterém se budou zobrazované informace aktualizovat. V případě, že máte nastavené malé rozlišení pracovní plochy a nechcete, aby vám panel StatBaru překážel, je možné nastavit automatické skrývání panelu, podobně jako to umožňují Windows u hlavního panelu s nabídkou Start.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,65 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Call Trace 1.0b5

Tento užitečný program je určen všem majitelům ISDN linek se zapnutou identifikací volajícího. Při každém příchozím hovoru můžete být informování o tom, kdo vám právě volá. Program zobrazuje telefonní číslo nebo dokonce jméno volajícího, pokud ho máte zapsané v adresáři. Samozřejmostí je i přehledný seznam všech příchozích hovorů s přesným časem a telefonním číslem, který je možné vytisknout nebo vyexportovat do textového souboru. V programu nechybí ani malé stopky pro sledování délky hovoru.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,52 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

TreeSize 1.7

I sebevětší pevný disk se jednou zaplní a pak už nepomůže nic jiného než koupit nový a nebo smazat nepotřebná data. Program TreeSize dokáže zobrazit v přehledné formě seznam složek na vašem pevném disku, přičemž u každé je graficky znázorněno kolik místa zabírá a zároveň je uvedena její velikost. Snadno si tak uděláte přehled, které programy nebo která data zabírají nejvíc místa na vašem pevném disku a můžete je smazat, pokud je už nepotřebujete.

[ Ke stažení zde | Velikost: 682 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám