Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (140.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme diagnostický program, který vám prozradí úplně vše o vašem počítači. Dále nabídneme pěkné hodiny do vašich Windows a na závěr si budete moci vyzkoušet, jak rychle umíte psát na počítači.

Foto: Martina Pospíšilová

Pavé Tour - pekelná jízda v Milovicích

Článek

AIDA 32 3.80 Enterprise System Information

Koupili jste si novou počítačovou sestavu a chtěli byste vědět, zda se v ní nachází přesně ty komponenty, které jste si zvolili? Pak právě vás by mohl zaujmout diagnostický software AIDA 32, prostřednictvím kterého se rychle, a bez nutnosti otevírat počítač, dozvíte vše o vašem počítači a jeho komponentách, a to dokonce v češtině.

AIDA 32 vám prozradí např. přesný typ procesoru, velikost a typ operační paměti, typ a základní specifikaci motherboardu, výrobce grafické karty a velikost její paměti. Samozřejmě nechybí ani podrobné informace o pevných discích a mechanikách CD-ROM/DVD nainstalovaných ve vašem počítači. Ke každé komponentě zde najdete spoustu podrobných informací, které ocení především počítačoví technici. Těm se bude hodit např. i přehledný výpis přidělených IRQ. Ostatním zase přijdou vhod informace o aktuální teplotě uvnitř počítače pocházející ze senzorů vaší základní desky. Jen výčet všech zobrazovaných informací by vydal na samotný článek.

Kromě informací o hardwaru najdete v programu také spoustu informací o vašem operačním systému a jeho nastavení. Dozvíte se např., které aplikace se automaticky spouští po startu počítače nebo si budete moci snadno prohlédnout obsah systémových souborů.

V programu nechybí ani podrobné informace o nainstalovaném procesoru, které se zobrazují v samostatném okně podobajícím se specializovanému programu Wcpuid. K dispozici je i několik benchmarků, prostřednictvím kterých můžete otestovat propustnost paměti nebo rychlost vašeho pevného disku. Pro kompletní otestování rychlosti vašeho počítače však přece jen doporučuji použít spíše specializovaný benchmarkový program. Nejsilnější stránkou testovaného programu totiž nejsou benchmarky, ale spíše množství poskytovaných informací o vašem počítači.

Velkou výhodou programu je možnost uložení informací o vašem počítači do textového souboru nebo přímo do HTML. Sami si přitom můžete zvolit, které položky má výpis obsahovat a vybrat si jeden z mnoha nabízených formátů.

AIDA 32 patří mezi velmi kvalitní diagnostické nástroje a dokáže ušetřit spoustu práce především lidem, kteří se počítači zabývají profesionálně. Vzhledem k české lokalizaci však bude dobrým nástrojem i v rukou méně zkušených uživatelů, kteří se dozví jistě řadu zajímavých informací o svém počítači.

Program je nabízen pro nekomerční účely zcela zdarma. Pokud se ho však rozhodnete používat i ve vaší firmě, měli byste se zaregistrovat. Registrace je též bezplatná.

[ Ke stažení zde | Velikost: 2,91 MB | Hodnocení: 9/10 ]

ClocX 1.4a2

Chtěli byste mít ve vašich Windows pěkné analogové hodiny? Pak stačí si jen stáhnout program ClocX a vybrat si jeden z mnoha nabízených vzhledů hodin. Náročnější uživatelé ocení možnost nastavení antialiasingu ve tří stupních a ve Windows XP a 2000 je možné dále nastavit i průhlednost hodin. K dispozici je i kalendář a jednoduchý alarm, který vám připomene zadané události.

[ Ke stažení zde | Velikost: 768 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Deseti prsty - testy 2.0.21

S českým programem Deseti prsty - testy si můžete vyzkoušet, jak rychle dokážete psát na počítači. Délka testu trvá buď pět a nebo deset minut a můžete si zvolit jednu ze tří úrovní obtížnosti textu, přičemž u každé obtížnosti jsou k dispozici dva různé texty. Po dokončení testu se okamžitě dozvíte počet čistých úhozů za minutu a zároveň i počet vašich chyb. Bezplatná verze neobsahuje výukový mód a tak je určena pouze k otestování vaší rychlosti.

[ Ke stažení zde | Velikost: 880 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám