Hlavní obsah

Twitter si došlápnul na Anonymous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Twitter zablokovala v sobotu jeden z účtů hackerského hnutí Anonymous. Zástupci Twitteru oficiálně nezdůvodnili, proč k blokaci došlo. Hnutí Anonymous ale prakticky od začátku války na Ukrajině vyzývá ke kybernetickým útokům na Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Hackeři z hnutí Anonymous vyhlásili válku Rusku, v posledních týdnech provádějí opakované útoky na ruské cíle. (Ilustrační foto)

Článek

O blokaci informovali v sobotu samotní hackeři, kteří mají na Twitteru stovky různých účtů.

„Náš anonymní bratr byl Twitterem zablokován. Twitter začíná cenzurovat účty Anonymous, a přitom nechává v provozu účty těch, kteří jsou zodpovědní za ztracené životy, a to včetně nevinných dětí, které byly barbarsky zmasakrované vražedným strojem Putina,“ burcovali hackeři na jednom ze svých dalších účtů.

Hackeři o blokaci informovali na jednom ze svých dalších twitterových účtů. 

Naráželi přitom na to, že Twitter nezakročil proti oficiálním stránkám Kremlu a dalším twitterovým účtům, které vpád na Ukrajinu bagatelizují. „Bylo toho dost, stop cenzuře!“ dodali hackeři.

Moskva sice oficiálně zablokovala Twitter – podobně jako další sociální sítě – na území celého Ruska již 4. března. Na oficiálních stránkách Kremlu lze ale ještě dohledat tweety z 15. března.

Ještě 15. března Kreml navzdory zákazu na Twitteru informoval, že si ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Lenovo, Deutsche Telekom či Raiffeisenbank. Hackeři zveřejnili seznam cílů, které chtějí zničit

Bezpečnost

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackeři se v minulém týdnu pochlubili, že útočí také na počítačové systémy bank, nemocnic, letišť a nejrůznějších ruských společností. Kybernetickým nájezdům hnutí Anonymous se nevyhnuly ani weby proruských hackerských skupin. A to nejen v Rusku, ale také v Bělorusku.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám