Hlavní obsah

Twitter bude speciálně označovat tweety s odkazy na provládní ruská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Tweety s odkazy na ruská provládní média budou mít nově speciální označení, oznámila podle agentury AFP americká internetová společnost Twitter. Sociální síť také bude snižovat dosah těchto příspěvků.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tweetům, které sdílí odkazy na média propojená s ruskou vládou, přidáváme označení a podnikáme také kroky, abychom značně omezili jejich šíření na Twitteru,“ napsal na sociální síti jeden z manažerů firmy Yoel Roth.

Každý příspěvek na Twitteru s internetovým odkazem na médium blízké ruskému vedení bude doplněn textem „tento tweet odkazuje na web média s vazbami na ruskou vládu“, upřesnila agentura AFP.

Roth připomněl, že společnost Twitter se již uchýlila k podobnému kroku v případě informací týkajících se covidu-19 nebo voleb v řadě zemí. Podle manažera se od čtvrtka, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, denně na Twitteru objeví přes 450 000 tweetů odkazujících na ruská provládní média.

Twitter maže ve velkém, na mušce má ruské dezinformátory

Internet a PC

Facebook také označuje

Ke stejnému kroku se odhodlala již v minulém týdnu také společnost Meta, respektive její sociální síť Facebook. Ta zakročila proti čtyřem médiím – agentuře RIA Novosti, armádní televizi Zvezda a webovým stránkám gazeta.ru a lenta.ru.

Příspěvky těchto médií nejsou na sociální síti nijak blokovány, ale jsou označeny poznámkou, že jsou nedůvěryhodné. Šlo například o zprávy, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opustil Kyjev.

Facebook zakročil proti ruským médiím. Moskva zavelela k omezení sítě

Internet a PC

Částečně byl omezen také dosah těchto příspěvků, uživatelům se nezobrazovaly automaticky na zdi, ale museli si manuálně kliknout přímo na profil daného média.

V souvislosti s ruským napadením Ukrajiny se dříve Google, YouTube a Meta, která vlastní Facebook, rozhodly zastavit ruským médiím financovaným státem příjmy z reklamy.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám