Hlavní obsah

Sudetští Němci mají novou sociální síť. Láká i Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hof

Nová sociální síť Sudeten.net pomáhá sudetským Němcům pátrat po předcích, ale také hledat například ty, kteří ještě mluví některým ze sudetoněmeckých nářečí. Kathrin Krognerová ze Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků, v rozhovoru řekla, že síť míří i na české uživatele. Dostupná je nejen v němčině, ale také v češtině.

Foto: repro sudeten.net

Nová sociální síť Sudeten.net

Článek

"Je to sociální síť pro sudetské Němce, jejich přátele a všechny, kteří se zajímají o sudetoněmeckou historii. A je to také pro vzájemnou výměnu," řekla Krognerová. "Každý, kdo se zajímá o historii českých zemí, je srdečně vítán," uvedla s tím, že síť naleznou lidé na stránkách Sudeten.net.

Přepnout německou sociální síť do češtiny je možné pomocí příslušného tlačítka v pravém horním rohu. Vedle naší mateřštiny a němčiny je k dispozici také angličtina.

Pomohla proměnit Facebook v největší sociální síť. Teď po 14 letech končí

Internet a PC

Vyhledávat na síti je možné podle příjmení, obcí nebo třeba klíčových slov, hledat je možné i podle mapy. Pokud někdo pátrá po rodovém příjmení a na síti je při hledání úspěšný, může snadno kontaktovat toho, kdo záznam na portál zanesl. "Registrace není třeba, stačí vyplnit kontaktní formulář, který funguje přes e-mail," vysvětlila Krognerová.

Sociální síť sdružuje nejen osoby, ale také instituce, jako jsou sudetoněmecké spolky, muzea nebo rodácká sdružení. Prozatím je na portálu asi 300 osob, proto sudetští Němci novinku propagují ve svých novinách a také na svém nynějším sjezdu v bavorském Hofu. Zde je k dispozici terminál s dotykovou obrazovkou, přes který je možné záznamy hledat, ale také zadávat.

"Samozřejmě to funguje tak, že čím více lidí zadá záznam, tím lépe bude možné síť využívat, ať již pro hledání vzájemného kontaktu v Česku nebo někoho, kdo znal ještě mé předky, nebo s kým si mohu povídat v nějakém dialektu," uvedla Krognerová. "Potěšilo by nás, kdyby se tam připojili i lidé z České republiky, kteří mají zájem o česko-německou výměnu, mohou to být třeba i školní skupiny," dodala.

Reklama

Související články

Trumpova sociální síť se topí v problémech

Aplikace Truth Social amerického exprezidenta Donalda Trumpa, oficiálně spuštěná už 21. února, na velký rozjezd stále čeká. Bezmála 1,5 milionu z těch, kteří...

Výběr článků

Načítám