Hlavní obsah

Spor o digitální daň vyřešíme do dvou týdnů, shoduje se Francie a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie a Spojené státy chtějí vyřešit spor o francouzskou digitální daň do dvou týdnů. Prohlásil to v úterý francouzský ministr financí Bruno Le Maire, který v pondělí po telefonu o věci hovořil s americkým ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Le Maire dodal, že Paříž má v této záležitosti podporu Evropské unie.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Článek

„Dlouho jsem hovořil s ministrem financí USA Stevenem Mnuchinem. Rozhodli jsme se zintenzivnit snahy najít kompromis ohledně digitální daně v rámci OECD,“ řekl Le Maire novinářům poté, co se v Paříži setkal s komisařem EU pro obchod Philem Hoganem.

Shodu na řešení otázky zdanění nadnárodních internetových gigantů ale země v rámci diskusí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hledají zatím marně.

Francie a USA se kočkují kvůli digitální dani

Internet a PC

Le Maire upozornil, že věc se týká USA a EU, tedy ne pouze Francie a USA, protože ostatní členské státy unie se chystají zavádět vlastní digitální daně. Doufá prý, že během nadcházejících dvou týdnů, na nichž se s Mnuchinem dohodl, nezavedou USA žádné sankce, a zdůraznil, že takový krok ze strany Washingtonu by jakékoli další diskuse ukončil. Po skončení lhůty se Le Maire a Mnuchin sejdou na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu.

Francouzský parlament schválil digitální daň loni v červenci. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 632 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (téměř 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku loňského roku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin

Do francouzské státní pokladny má daň přinést peníze od velkých internetových firem, které vydělávají také díky francouzským uživatelům internetu, ale sídlí v jiných zemích. Dani se ve Francii říká GAFA, podle začátečních písmen čtyř zásadních zamýšlených plátců, tedy Google, Amazon, Facebook a Apple.

Washington považuje digitální daň za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech. Americká vláda koncem loňského roku oznámila, že by mohla uvalit až stoprocentní dodatečná cla na francouzské zboží o objemu 2,4 miliardy dolarů (54 miliard Kč) včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků.

Česká vláda loni v listopadu schválila zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy. Do státního rozpočtu by daň podle odhadů ministerstva financí mohla přinést pět miliard korun ročně. Zákon by mohl začít platit letos, pokud projde parlamentem a podepíše jej prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám