Hlavní obsah

Soud v Rusku dal Googlu pokutu kvůli zakázanému obsahu

Moskva

Moskevský soud vyměřil ve čtvrtek americké internetové společnosti Google pokutu tři miliony rublů (skoro 900 000 Kč) za to, že neodstranila z výsledků vyhledávání obsah, který je v Rusku zakázán. Informovala o tom agentura Interfax. Podle ní je to čtvrtá pokuta, kterou Google v Rusku dostal za to, že odmítá filtrovat výsledky vyhledávání, jak to žádá ruský cenzurní úřad Roskomnadzor.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2018 Google dostal až do čtvrtečního verdiktu tři pokuty v celkové výši 2,7 milionu rublů (přes 793 000 Kč), které zaplatil, píše Interfax. U posledního procesu firmě hrozila pokuta od 1,5 milionu do pěti milionů rublů.

Roskomnadzor tvrdí, že Google neodstraňuje v průměru až 30 procent nebezpečného obsahu. Dříve se ve výsledcích vyhledávání objevily například webové stránky s extremistickou, pornografickou či sebevražednou tematikou, které jsou v Rusku blokované.

Rusko zrušilo zákaz aplikace Telegram, neumělo vynutit dodržování

Software

Ve čtvrtek Roskomnadzor uvedl, že bude i nadále sledovat, zda internetové vyhledávače plní požadavky na filtrování zakázaného obsahu. Google se k věci zatím nevyjádřil.

V listopadu ruští zákonodárci představili návrh zákona, který vládě umožňuje omezit přístup k internetovým sociálním sítím. Vláda by podle něj mohla k omezení přikročit, pokud by dospěla k závěru, že tyto sítě diskriminují ruská média.

Reklama

Související témata:

Související články

Google i Gmail postihl globální výpadek. Opět

Služby společnosti Google postil v noci z úterý na středu velký výpadek služeb. Kromě vyhledávače lidé hlásili například problémy s e-mailovým klientem Gmail...

Výběr článků

Načítám