Hlavní obsah

Sesaďte Putina, vyzývají hackeři z Anonymous obyvatele Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackerská skupina Anonymous vyzvala obyvatele Ruska, aby se vzepřeli prezidentovi Vladimiru Putinovi a sesadili jej. Hackeři, kteří vyhlásili Rusku kvůli vpádu na Ukrajinu již minulý měsíc kybernetickou válku, výzvu zveřejnili prostřednictvím videa na Twitteru.

Foto: wikimedia.org

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

„Jste chyceni do propagandistické sítě a z obav, na co byste mohli přijít, se vás snaží držet stranou mezinárodního dialogu. Režim Vladimira Putina invazí na Ukrajinu páchá válečné zločiny, které vyvolaly masivní uprchlickou krizi a připravily o život bezpočet lidí,“ uvedli hackeři ve videu na Twitteru.

Zdůraznili, že se blíží ekonomický kolaps největší země na světě a zabránit mu je podle nich možné právě jen odporem k válce a režimu prezidenta Putina.

„Putin obětoval ruský národ. Nejklidnější způsob, jímž se dá tento konflikt zastavit, je pozvednutí se Rusů proti Putinovi a jeho odstranění od moci,“ má jasno hnutí Anonymous.

Nedělní demonstrace v Rusku

Hackeři svou výzvu zveřejnili v neděli, kdy lidé po celém Rusku protestovali proti válce na Ukrajině. Protestní akce se konaly například ve Vladivostoku na ruském Dálném východě, v Irkutsku u Bajkalského jezera, v sibiřském Tomsku, ale také v Moskvě a Petrohradu.

Fotografie a videa na sociálních sítích ukazují, jak policisté s ochrannými helmami a těžkou výzbrojí odtahují protestující – jen v neděli jich bylo zadrženo bezmála 900. Od začátku ruského útoku na Ukrajinu bylo dohromady podle údajů organizace Ovd-Info z 24. února zadrženo více než 14 000 lidí.

Po celém Rusku se demonstruje proti válce, policie hromadně zatýká

Válka na Ukrajině

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Anketa

Existuje podle vás reálná možnost, že by byl Vladimir Putin sesazen či jinak odstraněn z funkce prezidenta Ruské federace?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám