Hlavní obsah

Salvador by neměl používat bitcoin jako zákonné platidlo, burcoval MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) si vzal tento týden na mušku Salvador. Nelíbí se mu, že tato středoamerická země používá bitcoin jako zákonné platidlo. Obyvatelé Salvadoru přitom používají nejznámější kryptoměnu na světě už od začátku září.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pro bitcoin je typická vysoká cenová kolísavost. Jeho použití jako zákonného platidla tedy přináší značná rizika v oblasti ochrany spotřebitelů, finanční integrity a finanční stability,“ stojí v prohlášení MMF.

Doporučení fondu je tedy jasné. „Kvůli všem zmiňovaným rizikům by se bitcoin neměl používat jako zákonné platidlo,“ doporučil MMF. V opačném případě prý hrozí, že v této chudé latinskoamerické zemi bude vyvolána nestabilita a inflace.

Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru na protesty proti bitcoinu a prezidentovi

Internet a PC

Salvadorci přitom mají na výběr, pokud nechtějí platit bitcoinem, mohou i nadále využívat americký dolar. Vláda nicméně nalákala lidi na placení kryptoměnou, neboť k založení oficiální virtuální peněženky Chivo všem uživatelům rozdává při prvním aktivování bitcoin ve výši zhruba 30 dolarů (680 Kč).

Zpráva MMF nepojednává pouze o bitcoinu, ale o celkovém stavu ekonomiky Salvadoru. Ta podle odhadu fondu letos dosáhne desetiprocentního růstu, v příštím roce se nicméně počítá se zpomalením na 3,2 procenta.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Na doporučení MMF již reagoval salvadorský prezident Nayib Bukele, který je velkým příznivcem kryptoměn. Právě na jeho popud vláda přijala bitcoin jako oficiální platidlo.

„S MMF se na některých věcech očividně neshodneme, jako je například přijetí bitcoinu. Přesto je analýza fondu naší země zajímavá,“ prohlásil Bukele.

Těžba bitcoinů pomocí sopek. Salvador vsadil na zelenou energii

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám