Hlavní obsah

Zavedení bitcoinu Salvador technicky nezvládl. Lidé vyrazili do ulic

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Středoamerický San Salvador má za sebou teprve první den, co v zemi platí bitcoin jako oficiální platidlo. Úřady ale už musely řešit technické problémy i odpůrce nejznámější kryptoměny na světě, kteří vyrazili do ulic. Upozornil na to server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Salvadoru po zavedení bitcoinu jako platidla vypukly protestyVideo: Reuters

 
Článek

Zavedení bitcoinu jako oficiální měny vedle amerického dolaru provázela řada technických problémů. Servery byly nedostupné několik hodin, protože čelily velkému zájmu ze strany uživatelů – vláda podcenila zájem lidí o registraci.

Přitom už před oficiálním spuštěním bylo jasné, že lidé vezmou nové virtuální peněženky Chivo útokem. Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (643 Kč).

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Lidé vyrazili do ulic, protože nechtějí platit bitcoinem.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Demonstranti v San Salvadoru.

Všechny obchody navíc nebyly na platby v bitcoinech připraveny. Nakupovat zboží za nejznámější kryptoměnu na světě nebylo možné například v prodejnách značek Apple a Huawei, i když jim to nařizují tamní zákony.

Naopak v několika obchodech lidé mohli bitcoiny skutečně platit hned první den – například v řetězcích Starbucks či McDonald's.

Salvador přišel kvůli propadu bitcoinu o 40 milionů korun. Přesto vyrazil na další nákupy

Internet a PC

Odpůrci bitcoinů navíc v úterý vyrazili do ulic, před budovou nejvyššího soudu v hlavním městě San Salvadoru se jich sešla asi tisícovka. Pálili pneumatiky a odpalovali ohňostroje. Protestující tvrdili, že bitcoin může způsobit finanční nestabilitu a vést k nezákonným transakcím.

Demonstranti byli nakonec rozehnáni policisty, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Během protestů pálili lidé pneumatiky a další předměty.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Demonstranti v San Salvadoru.

Bitcoin má i příznivce

Jak upozornil server BBC, bitcoin má nicméně v zemi také příznivce. Rodinnou prodejnu má v San Salvadoru například Ed Hernandez, kde kromě potravin prodává i základní drogistický a hygienický sortiment, a ten si zavedení bitcoinu coby oficiálního platidla pochvaluje.

„Líbí se mi, že během pandemie koronaviru nebudu muset používat hotovost. Náš obchod navíc kryptoměny ochrání před padělanými bankovkami. Samozřejmě že má bitcoin také rizika, ale ta existují v životě u všeho,“ má jasno Ed Hernandez.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Prezident Salvadoru Nayib Bukele je velkým příznivcem bitcoinu.

Z nedávného průzkumu Central American University nicméně vyplynulo, že se zavedením bitcoinu jako oficiální měny nesouhlasí více než dvě třetiny respondentů. Devět z deseti dotázaných navíc nemá o fungování bitcoinu jasnou představu.

Alarmující je také to, že osm z deseti respondentů vyjádřilo pouze malou nebo nulovou důvěru v používání nejznámější kryptoměny na světě. V hlavním městě San Salvadoru se dokonce konaly i demonstrace proti začátku placení bitcoinem.

Po dolarech i bitcoiny. Salvador má novou oficiální měnu

Internet a PC

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám