Hlavní obsah

Těžba bitcoinů pomocí sopek. Salvador vsadil na zelenou energii

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Prezident Salvadoru Nayib Bukele se netají tím, že by chtěl proměnit svou zemi v kryptoměnovou velmoc. Minulý týden se přitom pochlubil, že Salvador k tomuto cíli učinil další krok – začal těžit bitcoiny prostřednictvím geotermální energie ze sopky, uvedla agentura EFE.

Foto: Profimedia.cz

Stratovulkán v Salvadoru (ilustrační foto)

Článek

Salvador v současnosti vyrábí elektřinu nejčastěji z obnovitelných zdrojů, podle serveru ThinkGeoEnergy jde zhruba o 64 % celkové produkce. V této cifře je přitom započítána zejména vodní, ale také solární a geotermální energie.

Právě geotermální energie je ale využívána jen v menší míře, touto cestou se využívá asi jen 204 MW. Vzhledem k velkému množství sopek je ale celkový potenciál až 644 MW, nedávno například státní energetická společnost LaGeo provedla nový vrt se silou 95 MW.

Podle Bukeleho byly za použití geotermální energie poprvé vytěženy kryptoměny. Šlo sice zatím jen asi o 500 dolarů (10 900 Kč), nicméně prezident věří, že to je jen „začátek nové bitcoinové éry“. Budoucnost těžby kryptoměn je totiž podle něj právě v zelené energii.

„Bitcoinem platit nechceme.“ Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru do ulic

Internet a PC

Bitcoin jako oficiální platidlo

Salvador je vůbec první zemí na světě, kde je bitcoin považován za oficiální měnu. Obyvatelé mohou využívat speciální digitální peněženku Chivo, do které se přihlásí prostřednictvím svých chytrých telefonů s pomocí národního ID.

Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (650 Kč).

Obyvatelé Salvadoru totiž mohou používat bitcoin úplně stejně jako americké dolary – kdokoliv může za bitcoiny kupovat běžné produkty, potraviny, ale například i půdu a nemovitosti.

Salvador přišel kvůli propadu bitcoinu o 40 milionů korun. Přesto vyrazil na další nákupy

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám