Hlavní obsah

Salvador přišel kvůli propadu bitcoinu o 40 milionů korun. Přesto vyrazil na další nákupy

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Salvador přijal v úterý jako první stát na světě bitcoiny jako nové oficiální platidlo. Trh na to zareagoval velmi kuriózně, navzdory projevené důvěře bitcoin nezačal růst, ale výrazně se propadl. Středoamerická země si tak ze svého konta chtě nechtě odepsala 40 milionů korun. Na popud prezidenta Naiyba Bukeleho ale země rozhodně nesmutnila, propad využila k nákupu dalších bitcoinů.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Článek

Ještě před úterním pádem odpovídal kurz jednoho bitcoinu zhruba 1,1 milionu korun. Bukele se pochlubil už během pondělí, že země drží 400 bitcoinů v hodnotě 440 milionů korun.

Bitcoin postihl velký pád, kurz klesl o více než 200 tisíc korun

Internet a PC

Středoamerická země je přitom nenakoupila s žádným velkým předstihem, kdy byl kurz ještě výrazně nižší. Polovinu virtuálních mincí zakoupila až v tomto týdnu, kdy se hodnota jedné virtuální mince obchodovala nad hranicí 50 000 dolarů (1 072 750 Kč).

Výrazný propad kurzu ale nepěkně zamíchal kartami. Ještě v úterý ráno se kurz vyšplhal až na 52 649 dolarů (1 130 160 Kč), už během úterního večera ale prudce oslabil. Virtuální mince se tak v jednu chvíli nabízely za 42 921 dolarů (921 220 Kč), to je propad o více než 200 000 korun.

Během pouhých pár hodin si tak jen kvůli klesající hodnotě odepsal Salvador ze svého „digitálního bohatství“ v přepočtu více než 40 milionů korun. V této sumě je započítáno pouze zmiňovaných 200 bitcoinů. Kdy přesně země nakoupila zbývajících 200 bitcoinů, není známo, a tak není možné určit, zda na nich Salvador vydělal, či prodělal.

Je nicméně evidentní, že prezident Bukele i přesto v bitcoin věří, a tak na jeho popud země přikoupila během propadu kurzu dalších 150 nových mincí. Pokud v následujících dnech hodnota nejznámější kryptoměny na světě poroste, může na tom Salvador velmi vydělat. Pokud naopak kurz bude klesat, digitální bohatství země se ještě více zmenší.

Prezident Naiyb Bukele oznámil nákup dalších bitcoinů.

Lidé dostali bitcoiny zadarmo

Salvador je vůbec první zemí na světě, kde je jakákoliv kryptoměna považována za oficiální měnu. Obyvatelé mohou využívat speciální digitální peněženku Chivo, do které se přihlásí prostřednictvím svých chytrých telefonů s pomocí národního ID.

Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (643 Kč). Už během prvního dne se ale objevily technické problémy a peněženka byla kvůli úpravám několik hodin nedostupná.

„Jako všechny inovace projde i bitcoin v Salvadoru cestou učení. Každá cesta do budoucnosti je taková, a ne všeho se dosáhne za den nebo za měsíc,“ prohlásil Bukele na Twitteru.

Po dolarech i bitcoiny. Salvador má novou oficiální měnu

Internet a PC

Anketa

Investujete nebo investovali jste do kryptoměn?
Ano
37,4 %
Už ne
4,1 %
Ne, nikdy
58,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4285 čtenářů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám