Hlavní obsah

První generace digitálního vysílání pomalu končí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje července se v Česku opět rozběhlo vypínání starého standardu DVB-T, proces modernizace bude ukončen až na konci října. Lidé v jednotlivých krajích tak budou muset chtě nechtě přejít postupně na televizní vysílání v sítích DVB-T2, případně zvolit nějaký jiný typ příjmu televizního signálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podobné kolečko přitom lidé v Česku zažili již před devíti lety. Tehdy se napříč republikou přecházelo ze staršího analogového rozhraní na digitální. Kdo neměl moderní televizor nebo alespoň svůj starší přístroj neopatřil set-top boxem, jednoduše už nemohl přijímat volně dostupné televizní vysílání prostřednictvím antény.

V Praze a v některých dalších částech republiky je možné v současnosti přijímat pouze DVB-T2 signál, neboť DVB-T vysílače již ukončily svoji činnost. Velká část Česka se ale na přechod teprve připravuje. A obyvatele v dotčených oblastech čeká stejné kolečko, jaké zažili před devíti lety při vypínání analogového signálu.

Jako poslední DVB-T vysílač bude v Česku vypnut ten pro lokalitu Valašské Klobouky-Ploštiny, a to konkrétně 28. října. O den později pak bude i z tohoto vysílače spuštěn signál DVB-T2, čímž bude proces modernizace digitálního vysílání v tuzemsku zakončen.

Přechod na nový televizní standard znovu odstartoval. Západní Čechy jsou bez DVB-T signálu

Internet a PC

Přechod se netýká každého

Je nicméně důležité zdůraznit, že přechod se netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Je nutné tedy mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat. Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265) je tedy vhodné před nákupem ověřit, je pro provoz v Česku nezbytný.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Čtvrtina českých domácností stále není připravena na vysílání v DVB-T2

Internet a PC

Lepší pokrytí, více programů

Už nyní dosahuje DVB-T2 lepšího pokrytí než starší standard DVB-T. To jinými slovy znamená, že přijímat bezplatné televizní vysílání může daleko více Čechů. A to i v místech, kde to dříve možné nebylo.

Důvodů pro přechod na DVB-T2 je nicméně daleko více, kromě vyšší obrazové kvality je to například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolí uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

O oblíbené programy přitom lidé rozhodně nepřijdou, právě naopak. Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací v menším množství dat. Zjednodušeně řečeno se tak do frekvenčního rozsahu televizního vysílání vejde více programů, a to často i v lepší obrazové kvalitě. Standard DVB-T2 tedy bez nadsázky představuje budoucnost, a právě proto se k němu uchyluje nejen Česká republika, ale také postupně většina evropských zemí.

Díky nižší datové náročnosti je v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Reklama

Související články

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku...

Výběr článků

Načítám