Hlavní obsah

Před 35 lety zahájila doména .com úspěšné tažení internetem

Cambridge/Praha

Před 35 lety, 15. března 1985, byla zaregistrována první internetová doména nejvyššího řádu .com. Tehdy ji zaregistrovala americká počítačová firma Symbolics z Cambridge ve státě Massachusetts. Doména .com je zdaleka nejrozšířenější v celém internetu, má ji více než 136 milionů webů. Za ní následují domény .org a .net. Na internetu je zaregistrováno přes 300 milionů domén.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Význam koncovky .com bývá odvozován od anglického slova commercial, tedy obchodní. Jestli to ale její tvůrci skutečně mysleli takto, není zcela jisté. Současný správce domény .com, americká společnost Verisign, cituje na svém webu alternativní názor počítačového inženýra Jacka Havertyho. "Myslím, že .com byl odvozen spíše od 'company' (firma), než od 'commercial'," tvrdí Haverty, jenž se v polovině 80. let na tvorbě systému internetových domén podílel.

Hackeři skupují domény týkající se koronaviru, varovali bezpečnostní experti

Koronavirus

Systém doménových jmen vznikl proto, aby si uživatelé internetu nemuseli pamatovat IP adresy jednotlivých serverů. Za přidělování doménových jmen je od roku 1998 odpovědná nezisková organizace Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) se sídlem v Kalifornii.

Od počátku platilo, že doménové jméno může obsahovat pouze písmena anglické abecedy a číslice. V roce 2003 se však otevřela cesta k využívání dalších znaků, ať už se jedná o písmena s přehláskou, azbuku, či japonské a arabské znaky. Vedle národních domén jsou hojně rozšířené i takzvané generické domény nejvyššího řádu, zejména .com a .org. Systém generických domén byl zaveden v lednu 1985. Tehdy zahrnoval pouze koncovky .com, .edu, .gov, .net, .org a .mil. Jejich počet se ale postupně rozšiřoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám