Hlavní obsah

Češi o háčky a čárky v internetových adresách nestojí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Čechů nestojí o zavedení systému Internationalized Domain Names (IDN), díky kterému by se v tuzemských internetových adresách mohla objevit diakritika. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průzkum se konal již posedmé – a nutno podotknout, že výsledky jsou stejné jako v minulých letech. Proti zavedení systému IDN se vyjádřilo 88 procent respondentů z řad organizací a 64 procent oslovených běžných uživatelů internetu.

„Opakované odmítnutí IDN v doméně .CZ pro nás není překvapením. Průzkum mimo jiného také ukázal, že pro uživatele internetu není IDN tím, co by je vyloženě zajímalo a chtěli by řešit. Dotazovaní uvedli, že jsou pro ně důležitější témata, a to například internetová bezpečnost, ochrana na internetu nebo dostupnost kvalitního internetového připojení,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

World Wide Web během 30 let zásadně změnil svět

Internet a PC

Podle respondentů by zavedení IDN způsobilo zbytečný zmatek a chaos. Nejvíce se lidé obávali rizika překlepů a problémů při psaní doménových jmen v zahraničí. Naopak za hlavní výhodu považovali lepší srozumitelnost či přesnější rozlišení názvu webů.

Sdružení CZ.NIC je na zavedení standardu IDN připraveno, ale s ohledem na převažující odmítavý postoj internetových uživatelů jej zatím nezavedlo. Průzkumy jsou pořádány od roku 2004 v pravidelných intervalech.

Systém IDN se již v zahraničí používá, ale masivního rozmachu se zatím nedočkal. Příkladem mohou být weby różyczka.pl či háčkyčárky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám