Hlavní obsah

Posluchačů placené hudby z internetu loni v ČR přibylo o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem lidí o placené poslouchání hudby z internetu v Česku loni vzrostl. Za služby Spotify, iTunes či YouTube Music v první polovině loňska platilo přibližně 400 000 lidí, o polovinu víc než v předchozím roce. S pětiprocentním podílem uživatelů placeného streamingu hudby ČR dál zaostává za evropským průměrem. Na webu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky podle něj odrážejí i období první vlny epidemie koronaviru loni na jaře.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle dat ČSÚ platilo loni za poslech či stažení hudebních nahrávek přes internet zhruba pět procent lidí starších 16 let, což bylo přibližně o dva procentní body víc než o rok dřív. Nejvíce tyto služby využívají lidé mezi 16 a 34 lety, za hudbu z internetu platí víc než desetina z nich.

„Ve věkové kategorii 16 až 24 let se pak podíl osob poslouchajících placenou hudbu přes internet meziročně dokonce téměř zdvojnásobil, a to z šesti na 11 procent,” uvedl ČSÚ. Placený streaming podle něj naproti tomu jen ojediněle využívají lidé nad 65 let.

Mezi posluchači v Česku v drtivé většině převládá streamování hudby, naopak placené stahovaní hudebních nahrávek do počítače či telefonu je velmi okrajovou aktivitou, uvedl Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. „Podle dat Národní federace hudebního průmyslu pocházela polovina příjmů českých vydavatelů v roce 2020 právě ze streamingu. Naopak platby za stažení nahrávky se na celkových příjmech podílely pouze dvěma procenty,” doplnil.

Češi zatěžují internet, množství přenesených dat stouplo o čtvrtinu

Internet a PC

Přes meziroční nárůst počtu platících posluchačů on-line hudebních služeb Česko zůstává pod průměrem Evropské unie, který se v roce 2020 pohyboval okolo 13 procent, upozornil ČSÚ. Žebříček vedou Dánsko a Nizozemsko s podílem 36 procent, nejmenší využití streamingu a placeného stahování je v Bulharsku a na Kypru, kde se podíl uživatelů pohybuje okolo jednoho procenta.

Data podle ČSÚ pokrývají období posledních tří měsíců před dotazováním, které se uskutečnilo v loňském druhém čtvrtletí. „Výsledky šetření tak reflektují i období první vlny pandemie onemocnění covid-19 v roce 2020,” uvedl ČSÚ. Mimo tyto údaje zůstali uživatelé bezplatných verzí streamingových služeb, které přerušují reklamy.

Příjmy celého hudebního průmyslu v Česku loni meziročně vzrostly o více než osm procent na 1,18 miliardy korun. Prodeje CD a DVD nosičů poklesly, zatímco prodeje vinylových nosičů zaznamenaly nárůst o 12 procent. Dominujícím způsobem šíření hudby zůstává šíření digitální, vedla již dříve česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Reklama

Související témata:

Související články

Spotify expanduje do desítek dalších zemí

Služba pro streamování hudby Spotify vstoupí v příštích několika dnech na 85 nových trhů. Téměř tak zdvojnásobí svoji přítomnost na trhu a služba bude dostupná...

Výběr článků

Načítám