Hlavní obsah

Jak poslouchat hudbu? Řada aplikací nabízí poslech také offline a zdarma

Novinky, Lubomír Popovič

Hudbu můžete díky mobilním aplikacím poslouchat už téměř vždy a všude, někdy i bez připojení k internetu (offline), a dokonce také zadarmo. Přinášíme tipy na alternativy nejen ke Spotify - ve všech najdete miliony písniček, dokonce i zajímavé podcasty či videa.

Foto: Profimedia.cz

Hudbu si může člověk v dnešní době pustit do uší téměř kdykoliv a kdekoliv - kterou aplikaci k poslechu používáte nejraději vy?

Článek

YouTube

Začneme klasikou. Oblíbenosti se YouTube těší i díky tomu, že jej jako oficiální informační kanál používá mnoho hudebníků, o nejnovější videoklipy tak v databázi tohoto videoportálu není nouze. Najdete zde ale i záznamy z koncertů či celá studiová alba.

Nevýhodou YouTube mohou být reklamy (které ovšem odstraní placená verze Premium) a často i relativně nízká kvalita zvuku způsobená kompresí. Díky možnosti vytváření (a vyhledávání) playlistů a pestrosti obsahu se přesto YouTube stále těší zájmu mnoha uživatelů a je součástí nejednoho večírku.

První video bylo na YouTube nahráno 23. dubna 2005 jeho spoluzakladatelem. Je dlouhé 18 vteřin a má název „Me at the zoo“. V roce 2006 koupil YouTube softwarový gigant Google, který v roce 2020 ruší službu Google Play Music – její náhradou se stává YouTube Music.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano, s reklamou a omezením (obsah nelze přehrát offline, aplikace nehraje z pozadí či při vypnutí displeje)
  • Základní tarif YouTube Premium: 179 Kč měsíčně

YouTube má přes dvě miliardy uživatelů

Internet a PC

YouTube Music

Tato odnož výše zmiňovaného videoportálu funguje v Česku od května 2019 a čím dál víc konkuruje známému Spotify. V nabídce najdete hudbu domácích i světových interpretů a podle vašeho hudebního vkusu se vám denně vygenerují tři personalizované playlisty: Discover Mix (Objevujeme), New Release Mix (Hudební novinky) a Your Mix (Váš mix).

YouTube Music může sloužit i pro zálohování hudby. Při uploadu sice hudbu převádí do nového formátu, ale na serverech zůstávají i původní soubory.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano, s reklamou a omezením (hudba nejde stáhnout a přehrávat offline, přehrávání je možné pouze se zapnutou obrazovkou)
  • Základní tarif Music Premium: 1. měsíc na zkoušku zdarma, pak 149 Kč měsíčně

Spotify

Spotify způsobil v hudebním průmyslu malou revoluci a naučil nás poslouchat cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. V Česku se tato švédská streamovací služba objevila v roce 2013 a rychle si našla své fanoušky.

Oblíbenými funkcemi Spotify je například inteligentní doporučování žánrově podobných skladeb a interpretů či možnost sestavování playlistů, které si pak lze v placené verzi i uložit a přehrávat offline (stejně jako jednotlivá alba). Spotify myslí i na páry, díky tarifu Duo se mohou oba posluchači připojit na playlist Duo Mix kombinující jejich oblíbenou hudbu: nikdo tak nepřijde zkrátka.

Celosvětovou oblíbenost Spotify dokládají čísla: přes čtvrt miliardy uživatelů, z toho 130 milionů platících, kteří mají přístup k více než 50 milionům skladeb. Kromě desktopové či mobilní aplikace (v klasické nebo Lite verzi) vám Spotify bude hrát i přes webové rozhraní.

Kromě hudby se Spotify zaměřuje i na podcasty – ty si získávají stále větší oblibu. Lze je přehrávat dokonce i s videem, v obsáhlé databázi najdete také mnoho českých pořadů.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano - s reklamou a omezením (nelze poslouchat offline, v telefonu není možné pustit konkrétní skladbu...)
  • Základní tarif Spotify Premium: 5,99 € měsíčně (cca 160 Kč)

SoundCloud

Největší hudební a audio platforma na světě, která profesionálním i amatérským umělcům nabízí už od roku 2007 místo k prezentaci své tvorby, obsahuje úctyhodných 200 milionů skladeb, číslo se ale stále rozrůstá.

Najdete zde jak žhavé hity, tak tvorbu nezávislých a méně známých interpretů. Jednotlivé skladby, celá alba, živé sety a různé mixy všech možných žánrů - to vše na jednom místě. SoundCloud nabízí i podcasty, audioknihy a další mluvené slovo. Kromě bezplatné verze můžete zkusit také SoundCloud Go a jeho varianty.

Cena služby

  • Bezplatná verze: ano, bez reklam
  • SoundCloud Go: 4,99 $ (web/Android)/5,99 $ (iOS) - 115 až cca 140 Kč měsíčně
  • SoundCloud Go+: 9,99 $ (web/Android)/12,99 $ (iOS) - 230 až 300 Kč měsíčně

Spotify rozšířil nabídku do dalších 13 zemí

Internet a PC

Apple Music

Streamováním hudby s Apple Music si zajistíte přístup k 70 milionům skladeb, ale nejen to: můžete poslouchat koncerty, pořady i rádia nebo si písničku zabroukat díky dostupným textům. A žádný strach, nejnovější Apple iPhone k tomu nepotřebujete, služba je k dispozici jak pro iOS, tak pro Android i z webového rozhraní.

Apple Music také nabízí rozhlasové stanice – věhlasné rádio Beats 1 je sice nově přejmenováno na Apple Music 1, i nadále ale pokračuje ve vysílání 24hodinové relace, kterou moderují známé hudební osobnosti. A na dalších dvou živých rádiích moderovaných hudebníky si můžete poslechnout country nebo klasické hity.

Cena služby

  • Verze zdarma: ne, ale první tři měsíce každého tarifu jsou zadarmo
  • Základní individuální tarif: 149 Kč/měsíc
  • Studentský tarif: 69 Kč/měsíc

Spotify viní Apple z porušování pravidel hospodářské soutěže

Software

Tidal

Tuto norskou streamovací službu vlastní americký rapper Jay-Z a kromě základního předplatného nabízí i tarif HiFi zaměřený na vysokou kvalitu zvuku - údajně stejnou jako z CD. Připravte se ale, že za nejvyšší kvalitu formátu FLAC, který je dostupný v rámci tarifu HiFi, si připlatíte – oproti základnímu tarifu rovnou dvojnásobek.

V Česku je možné být předplatitelem Tidalu od roku 2015. V prohlížeči Chrome můžete službu používat i přes webové rozhraní, samozřejmostí jsou aplikace na mobil či počítač. V databázi najdete přes 60 milionů skladeb, 250 tisíc videí, výběry (playlisty) moderátorů Tidalu nebo dokonce exkluzivní obsah, jako jsou zcela nová alba, rozhovory či přenosy speciálních hudebních akcí.

Nechybí ani možnost stažení skladeb a poslechu v režimu offline či playlist s pravidelným výběrem hudby, který je založený na vaší posluchačské historii.

Cena služby

  • Verze zdarma: ne, pouze v rámci Premium tarifu je zadarmo prvních 30 dní
  • Základní tarif Premium: 250 Kč/měsíc (max. kvalita AAC 320 kbps)
  • Tarif HiFi: 510 Kč/měsíc (max. kvalita FLAC 96 kHz / 24 bit)

Nechoď ven. Koncerty streamují z klubu

Koronavirus

Deezer

Stejně jako Apple Music a Spotify má i Deezer databázi nabitou množstvím hudby – těšte se na více než 56 milionů skladeb. Můžete si vybrat i kvalitu, ve které budete nahrávky poslouchat: u prémiových tarifů Deezer využívá kompresi MP3 s datovým tokem 320 kb/s, u bezplatného tarifu jen 128 kb/s.

Milovníci špičkového zvuku budou jistě pokukovat po tarifu Deezer HiFi pro streamování nekomprimovaných souborů v CD kvalitě – ve formátu FLAC má Deezer v nabídce přes 52 milionů skladeb.

Ani Deezer své posluchače neošidí o hudební tipy mířící přesně do jejich vkusu - sekce Flow nabízí hned několik posluchačských playlistů šitých na míru. Tuto streamovací hudební službu navíc bere v potaz i celá řada chytrých repráků včetně těch od Amazonu: pokud tedy máte doma chytrou asistentku Alexu, můžete Deezer ovládat i hlasem.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano, s reklamou a omezením (nelze poslouchat offline ani přeskakovat skladby)
  • Základní tarif Deezer Premium: 165 Kč měsíčně
  • Deezer HiFi: 1. měsíc zdarma, poté 249 Kč/měsíc

Co o vás vypovídá, když vám při poslechu hudby naskakuje husí kůže

Zdraví

Amazon Music

Společnost Amazon využívá svého postavení mimo jiné i v hudebním průmyslu: její streamovací platforma už šlape s počtem 55 milionů platících uživatelů na paty i Apple Music. A pokud jste předplatitelem videotéky Amazon Prime, bude pro vás aplikace Amazon Music bezplatná (ovšem s přístupem omezeným na 2 miliony skladeb).

Amazon Music Unlimited má v databázi na 60 milionů skladeb a službu najdete také na webu. I placená verze aplikace vás ale možná zaujme: je bez reklam a umožňuje mimo jiné offline poslech nebo neomezené přeskakování. Poslouchat lze jednotlivé skladby, playlisty či stanice, a to i ve vysoké kvalitě formátu FLAC.

Cena služby

  • Amazon Unlimited (základní pro jednotlivce): 5,99 € za měsíc (cca 160 Kč)
  • Amazon HD s vyšší kvalitou zvuku: 14,99 € měsíčně (pro předplatitele Prime o dvě eura levněji, bezplatná zkušební doba 3 měsíce - cca 400 Kč, resp. 350 Kč)
  • Amazon Echo: tarif pro majitele bezdrátového reproduktoru s hlasovým ovládáním a virtuální asistentkou Alexa za 2,49 eur (cca 70 Kč)

TuneIn

Tato streamovací služba se zaměřuje na internetová rádia. Můžete ji využívat i bez registrace zdarma, a to jak přes web, tak i skrz aplikaci (ta je dostupná pro telefony i chytré televizory). A když si zaplatíte verzi Premium, zbavíte se reklam.

V nabídce má TuneIn desítky tisíc hudebních i zpravodajských stanic, naladit si můžete CNN, BBC News i nejrůznější podcasty. Zkrátka nepřijde ani český posluchač toužící po mateřštině, rádia můžete vybírat i podle lokace.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano, ale s reklamou
  • TuneIn Premium: 9,99 dolaru/měsíc (cca 230 Kč)

IDAGIO

I posluchači klasické hudby mají možnosti, jak se ke svým oblíbeným skladbám pohodlně dostat kdykoliv a kdekoliv. IDAGIO je službou, která vznikla jako startup, a zpřístupní vám přes 2 miliony skladeb i s informacemi v metadatech.

Pokud si zaplatíte tarif Premium+, dostanete za to jak hudbu bez reklam s možností poslechu offline, tak i přístup k bezztrátové kvalitě zvuku ve formátu FLAC.

Cena služby

  • Verze zdarma: ano – s reklamami a omezením (např. nejde poslouchat offline)
  • IDAGIO Premium+: měsíčně 9,99 € (cca 269 Kč) při používání přes web

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám